Lies Roest

Lies is al sinds 2006 verbonden aan GroenLinks Rotterdam. Eerst als fractiemedewerker, vanaf 2014 als burgerraadslid en daarna als raadslid. Lies heeft 4 jaar (2018 - 2022) in de gemeenteraad van Rotterdam gezeten als fractievoorzitter. Zij deed onder andere de portefeuilles Werkgelegenheid, Inkomen, Integratie, Schuldenaanpak en Armoedebestrijding en was commissievoorzitter van de commissie Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport.

De meeste mensen zullen Lies kennen van haar jarenlange inzet voor scholing voor werkzoekenden, een ruimhartig armoedebeleid en een toegankelijke nachtopvang voor dak- en thuislozen en ongedocumenteerden in onze stad. Wie aan Lies denkt, denkt aan de slogan ‘Knokken voor wat kwetsbaar is’, die perfect op haar lijf is geschreven. Zo regelde zij dat de individuele studietoeslag voor studenten met een beperking werd opgehoogd zodat meer studenten met een beperking kunnen meedoen aan onderwijs. Tijdens de coronacrisis pleitte zij met succes voor een crisisaanpak van jeugdwerkloosheid.

Ook voor een beter antiracismebeleid heeft Lies zich hard gemaakt en voor excuses over het slavernijverleden van Rotterdam.

Jimmy Smet

Jimmy zet zich al jaren met hart en ziel in voor GroenLinks en heeft verschillende functies bekleed. Eerst in de deelraad van Feijenoord, als burgerraadslid en de afgelopen vier jaar als gemeenteraadslid. Daar had hij de portefeuilles Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport en Bestuur onder zijn hoede.

De meeste mensen zullen Jimmy kennen van zijn jarenlange strijd voor het verkleinen van de kansenkloof in het Rotterdamse onderwijs. Zo pleitte hij onder andere voor meer en betere studieplekken voor studenten en voor aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en studenten. Hij maakte zich hard voor Wijk aan Zet, waar volksvertegenwoordigers in de wijk dichterbij bewoners staan. Dankzij een voorstel van Jimmy kunnen Rotterdammers die 16 jaar en ouder zijn zowel stemmen als gekozen worden voor de wijkraden.

Met zijn fiets croste hij onvermoeibaar en zonder morren heel Rotterdam door om Rotterdammers te spreken en werkbezoeken af te leggen: van Rozenburg tot aan Zevenhuizen.

Ook klopte zijn hart voor kunst en cultuur. Met een initiatiefvoorstel om te zorgen dat wederopbouwkunst in de stad behouden bleef. Of een voorstel om het Rotterdams filmfonds in ere ter herstellen en zette hij zich in voor het Rotterdamse atelier- en broedplaatsenbeleid. Bovendien ging er geen PRIDE-event voorbij zonder de inzet van Jimmy.

Jeroen Postma

Als raadslid heeft Jeroen de afgelopen vier jaar GroenLinks met verve vertegenwoordigd. Daarvoor zat hij in het afdelingsbestuur en ook nam hij deel aan het landelijk bestuur van GroenLinks. Hij nam tijdelijk de honneurs waar als landelijk partijvoorzitter totdat Katinka Eikelenboom het stokje van hem overnam. In de gemeenteraad had hij onder andere de portefeuilles Mobiliteit & Schone lucht en Majeure Projecten op Mobiliteit, Financiën en Organisatie.

De meesten zullen Jeroen kennen van zijn tomeloze inzet om meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers in de stad, om 30 km/u de norm te maken in de bebouwde kom en de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Kortom voor een gezonde stad! Ook presenteerde hij samen met raadslid Astrid Kockelkoren het plan om van Rotterdam The Hague Airport een groene stadswijk te maken. Door dit initiatief wisten Jeroen en Astrid dit als een van dé campagnethema’s te lanceren voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Voordat hij een functie kreeg op het ministerie van VWS had hij de portefeuille Zorg onder zijn hoede. Hij pleitte onder andere voor meer aandacht voor preventieve zorg en dat zelfredzaamheid geen onderdeel meer wordt van het beleid op zorg en welzijn, maar juist de waarden zorgzaamheid, empathie, respect, vertrouwen, gelijkwaardigheid worden meegenomen bij het verlenen van zorg. Ook kwam hij op voor mantelzorgers, duurzame zorg en het schrappen van onnodige regels en administratie voor medewerkers in de zorg.

Bedankt

We bedanken Lies, Jimmy en Jeroen voor hun enorme inzet voor Rotterdam. We zullen jullie werk voortzetten met de nieuwe fractie!