Raadslid Jimmy Smet vertelt er meer over.

Wijkraden (en drie dorpsraden)

Rotterdam kent vanaf maart 39 verschillende wijkraden. In Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis zal dit de dorpsraad worden genoemd. Over het algemeen bestaat een wijkraad uit 7 gekozen leden. In Hoogvliet zullen dat er 11 zijn. De dorpsraad Pernis telt 9 leden. De dorpsraden Hoek van Holland en Rozenburg zullen ook uit 11 leden bestaan. In de nieuwe verordening is door de gemeente een afspraak gemaakt, dat indien er te weinig kandidaten voor een wijkraad zijn, er geloot gaat worden. Zo zal een wijkraad altijd voldoende leden kennen uit de betreffende wijk. De motie Lot van GroenLinks, die in eerste instantie geen meerderheid behaalde in de gemeenteraad wordt hiermee alsnog uitgevoerd. Daar zijn we natuurlijk blij mee.

Wijk aan Zet

De wijkraden maken onderdeel uit van 'Wijk aan Zet'. Met Wijk aan zet wil Rotterdam lokale democratie op een gedegen en passende manier vormgeven, met als doel dat alle Rotterdammers kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen. Wijkraden zijn in de ogen van de GroenLinks-fractie onlosmakelijk verbonden met (en maken dus deel uit van) het stadsbestuur. Samen met de vertegenwoordigers van het College van Burgemeester en Wethouders én de gemeenteraad. Gezamenlijk vormen ze wat ons betreft: #TeamRotterdam. Dat vraagt ook van de gemeente zelf een verandering van de gemeentelijk organisatie. We zien dat daar nog veel te verbeteren valt. GroenLinks heeft de afgelopen maanden veel aandacht gevraagd hiervoor. De kennis ervaringen van onze huidige vertegenwoordigers in de gebiedscommissies en wijkraden hebben we dankbaar meegenomen in de bespreking van wijk aan zet. Ook hebben we diverse voorstellen gedaan om de organisatie te verbeteren.

Artikel 19.1 uit de nieuwe verordening op de wijkraden zal de basis moeten vormen wat ons betreft: Het college regelt de inrichting van een organisatie die de wijkraden bij uitvoering van zijn taken terzijde staat. Door middel van de motie Artikel 19.1 heeft GroenLinks dit op een iets ludiekere manier willen onderstrepen.

De gemeente heeft voor de organisatieverandering een implementatieplan gemaakt wat moet worden uitgevoerd. De komende weken zullen we in de gemeenteraad de voortgang van het implementatie bespreken. De gemeenteraadsleden zullen daarvoor tevens de wijken ingaan om met de huidige vertegenwoordigers in gebieden en wijken van gedachten te wisselen daarover. Wordt vervolgd. Op de website van de gemeente vind je alle relevante informatie over Wijk aan zet.

Kandidaten

De verkiezing voor wijkraadsleden gaat iets anders dan die voor de gemeenteraad. De wijkraadsleden worden op persoonlijke titel gekozen. Er wordt dus geen lijst samengesteld; iedere kandidaat doet individueel mee. Wel kan een kandidaat zich namens een groep kandidaatstellen. Bijvoorbeeld namens Speeltuinvereniging de Driehoek, namens de tuinkeuringscommissie of namens een politieke partij. Bijvoorbeeld GroenLinks.

Tijdens de afgelopen ALV hebben we inmiddels kennis kunnen maken - en instemmen - met een aantal GroenLinks-leden uit verschillende wijken.

  • Bulent Tan (Afrikaanderwijk)
  • Sunita Sadhoe-Poeran (Carnisse-Zuiderpark)
  • Sandra de Vries (Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek)
  • Martijn Heikoop (Crooswijk)
  • Desirée Scheid (Entrepot-Noordereiland)
  • Harm de Oude (Groot IJsselmonde-Oud IJsselmonde)
  • Erik van der Kroft (Hillegersberg)
  • Maartje Swart (Lombardijen)
  • Bas Oudenaarden (Oud Charlois-Wielewaal)
  • Mark Hopman (Pernis)
  • Pieter Boshuizen (Vreewijk)

Deze leden hebben zich bij de kandidatencommissie gemeld, hebben met hen een gesprek gevoerd en zijn uiteindelijk door de leden op de ALV als kandidaat-wijkraadslid namens GroenLinks vastgesteld.

Meld je alsnog aan!

Woon je in Hoek van Holland, Hoogvliet, Rozenburg, Pendrecht-Zuidwijk, Tarwewijk, Heijplaat, Katendrecht-Wilhelminapier, Bloemhof, Hillesluis, Beverwaard, Feijenoord, Nieuw-Mathenesse, Schiemond, Bospolder-Tussendijken-Spangen, Delfshaven-Schiemond, Nieuwe Westen-Middelland, Oude Westen, Overschie-Zestienhoven, Blijdorp-Bergpolder-Liskwartier, Schiebroek, Kralingseveer, Zevenkamp, Nesselande of Oosterflank?

En heb je interesse om namens GroenLinks kandidaat te zijn voor jouw wijkraad?

Meld je nog deze week aan! (Graag voor zaterdag 18 december 2021).
Je kunt een mail sturen naar leden van de kandidatencommissie: Erwin van Duin (erwinvanduin@hotmail.com) en/of Jeroen Postma (j.postma@groenlinksrotterdam.nl). De kandidatencommissie zal dan de week daarop contact opnemen en met je in gesprek gaan daarover.

Op de extra ALV van 11 januari 2021 kunnen de leden jouw kandidaatstelling dan bekrachtigen.

Twijfel je?

Mocht je nog twijfelen en meer willen weten: namens de fractie is Jimmy Smet altijd bereid om met je in gesprek te gaan. Digitaal, telefonisch of op bezoek bij jou in de wijk. Mail j.smet@groenlinksrotterdam.nl of bel 06-30724112.