Rond het Centraal Station in Rotterdam wordt het tekort aan fietsstallingsplaatsen in de spits steeds nijpender. Fietsers klagen steeds vaker dat ze hun fiets niet kwijt kunnen. GroenLinks wil dat er nog dit jaar 5.000 parkeerplekken voor fietsers bij komen.

Zowel de stalling onder het Stationsplein aan de centrumkant als de stallingen aan de noordkant staan op doordeweekse dagen aan het begin van de ochtendspits propvol. Dat is het moment waarop veel Rotterdamse fietsers hun fiets bij het station parkeren, terwijl veel fietsen van treinreizigers van buiten Rotterdam nog bij het station geparkeerd staan. Raadslid Arno Bonte van GroenLinks stelt voor om 10.000 extra stallingsplaatsen te realiseren, waarvan 5.000 nog dit jaar. 'Het gebruik van de fiets in Rotterdam groeit boven verwachting hard. Dat is goed nieuws. Je moet fietsers dan wel de ruimte geven om hun fiets bij het station te kunnen parkeren."

Bij gebrek aan voldoende stallingsruimte zetten veel fietsers hun fiets aan een lantaarnpaal of naast de officiële stallingsplekken. Ze riskeren dan een boete van €20. Fietsen worden in dat geval weggeknipt door stadswachten en afgevoerd naar het Fietspunt in Alexanderpolder. Bonte eist dat de gemeente direct stopt met het beboeten en wegknippen van foutgeparkeerde fietsen, in ieder geval zolang het stallingstekort niet is opgelost. 'Dat is straffen van goed gedrag. Fietsers hoor je te belonen in plaats van de terug de auto in te jagen.'