Klimaatcrisis: geen tijd te verliezen

Tussen het schrijven van het coalitieakkoord en voorliggende begroting 2023 heeft de tijd niet stilgestaan. Er is een opeenstapeling van crises gaande waar dit college onvoldoende rekening mee houdt in de begroting. Het einde van de oorlog in Oekraïne is helaas nog niet in zicht en de gevolgen op de energierekening zijn groter dan verwacht. Vele Rotterdammers en hun kinderen komen in de problemen omdat ze met hun inkomen of uitkering het eind van de maand niet meer halen. We verwachten dat het aantal mensen in schulden snel zal toenemen. Ondertussen wordt er €200 miljoen bezuinigd op de zorgkosten en drijven de doelen uit het Rotterdamse klimaatakkoord voor schonere lucht steeds verder van ons af. De klimaattop begint in Egypte en in Rotterdam is te zien dat na een aanvankelijk ingezette daling van CO2-uitstoot deze weer snel stijgt. Extra maatregelen zijn dus nodig, maar op klimaatgebied blijft het vanuit het Rotterdamse college opeens angstvallig stil. En dat terwijl er geen tijd te verliezen is.

Onvoldoende op aanpak wooncrisis

De coalitie die zegt er voor alle Rotterdammers te zijn laat de meest kwetsbare Rotterdammers letterlijk in de kou staan. De mensen met de laagste inkomens wonen in de slechtst geïsoleerde woningvoorraad en kampen met de hoogste energierekening. De broodnodige versnelling op het gebied van klimaat en woningisolatie blijft achterwege. GroenLinks ziet nog onvoldoende antwoorden op het bestrijden van de wooncrisis. Door stijgende woonlasten wordt betaalbaarheid een steeds grotere zorg voor veel Rotterdammers, bovenop een gevreesde terugval van de bouw en een oplopend woningtekort.

Ongelijkheid neemt toe

Ondanks het coalitieakkoord dat zegt één stad te willen zijn, ziet GroenLinks tot slot ook de verschillen in ongelijkheid weer toenemen. Inkomensverschillen worden door het beleid van het college niet kleiner, maar groter. Regelingen voor minima, zijn minimaal en moeilijk bereikbaar voor bewoners en kosten veel administratieve rompslomp en verantwoording. Terwijl woningeigenaren en mensen die financieel aan de goede kant van de streep staan integraal kunnen profiteren van subsidie op woonlasten, door een kunstmatige lage OZB, subsidiëring van rioolheffing en afvalstoffenheffing. Fractievoorzitter Judith Bokhove: “Het is ongelooflijk hoe dit college toestaat dat crises voor onze ogen groter worden, terwijl ze actief bezig is de ongelijkheid binnen Rotterdam te verergeren.”