De Rotterdamse gemeenteraad hield vandaag de algemene beschouwingen over de Begroting 2017. Hieronder vindt u de spreektekst van Judith Bokhove, die het college vroeg de kracht van Rotterdammers te koesteren:

In navolging van de groten der aarde: Barack Obama, Jesse Klaver... wil ik natuurlijk vandaag eerst iets over mijn jeugd vertellen...
 
Ik kwam ter wereld in de Aleidisstraat, een kleine straat achter de Middellandstraat. Mijn ouders "moesten" halsoverkop trouwen en zochten een betaalbaar huisje. Middelland bleek voor hen een kansrijke wijk. Mijn moeder bleef, geheel tegen de tijdgeest in, werken. Daardoor was ik een van de eerste crèchekinderen van Rotterdam, ik bleek een bofkont. Ik groeide op in een warm gezin, waar ik van harte welkom was. Mijn ouders hadden vertrouwen in zichzelf, in hun kunnen en in elkaar. Een soort ‘Yes, we can’!
 
Ook in het Middelland van nu steken de bewoners vol zelfvertrouwen de koppen bij elkaar om samen zorg en welzijn vorm te geven. Samen overleggen ze over de beste keuzes die hun wijk vooruit helpen, met een budget van 7 miljoen dat voor de wijk beschikbaar is gesteld. Middelland zelf is al sinds jaar en dag trots op haar inwoners van heel divers pluimage. De huizen zijn dezelfde als weleer, er is nauwelijks gebouwd of gesloopt, maar de energie die er stroomt is aanstekelijk. Meer dan investeren in stenen lijkt deze wijk te gedijen bij het in haar gestelde vertrouwen en de bundeling van krachten van bewoners. Waar nodig staan betrokken ambtenaren de bewoners bij.
 
Zou dit recept, het schenken van vertrouwen en verantwoordelijkheid en een toegestoken hand waar nodig, niet ook voor de andere wijken en bewoners gelden? Denken en werken vanuit de kracht van de rotterdammers! Van die kracht is GroenLinks overtuigd. 

Als ik naar de begroting kijk zie ik helaas dat, onder aanvoering van Leefbaar en met D66 en CDA in het kielzog, deze coalitie nog steeds kiest voor een kille koude lijn.

Het beleid van ijskoude bezuinigen op mensen met bijstand om hen vooral te prikkelen aan het werk te gaan, kil voorbijgaand aan het feit dat twee-derde van de werkzoekenden geen startkwalificatie heeft, een groot deel van deze mensen laaggeletterd is, dat het niet vinden van een baan daardoor meestal geen onwil is maar onmacht. En als mensen dan uitstromen naar een baan, maar dat mislukt, krijgen ze een trap na van Leefbaar. Na twee-en-een-halfjaar dit beleid en een recordaantal van bijna 40.000 mensen in de bijstand kunnen we constateren dat uw beleid van straffen en stigmatiseren niet helpt.

De crisis duurt nu echt lang genoeg voor een heleboel Rotterdammers. Daarom vraagt GroenLinks het college te investeren in de Rotterdammers die dat het hardst nodig hebben. Investeer in opleidingen (behalen startkwalificatie) en banen, de aanpak van laaggeletterdheid en investeer in het voorkomen van schulden en armoede.

Extra pijnlijk is dat zelfs het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, dat wij zien als indicator voor de stand van de armoede in Rotterdam, het water aan de lippen staat. Terwijl het fonds strenger dan ooit aan de poort selecteert en aanvragen moeten weigeren volstaat de anderhalve ton die het college nu ter compensatie van de gevolgen van het eigen harde beleid doneert is bij lange na niet om de reserve maar enigszins op peil te houden.
 
Na de Rotterdamwet (die aantoonbaar niet werkt) heeft het college met de woonvisie een nieuwe manier gevonden om mensen met lage inkomens uit de stad te weren. Hoe hardvochtig, als je bemerkt dat na de sloop van je huis geen plek meer voor je is in de stad, in je buurt, omdat er een voor jou onbereikbare duurdere huurwoning voor wordt teruggebouwd. Doordat huurders hun krachten en energie bundelden is er op 30 november een referendum: het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Er is nog plek genoeg in de stad om te bouwen, daarvoor is het niet nodig mensen uit hun betaalbare huurwoning te jagen. Ga stemmen op 30 november en stem tegen de woonvisie.
 
GroenLinks vindt het belangrijk als stad te blijven investeren in een Green Deal. Een Green Deal waar werkgelegenheid, milieubesparing en kostenbesparing centraal staan. Wij zijn blij dat deze punten steeds meer gehoor vinden niet alleen in de samenleving, maar ook breed in de politiek. Vanuit Rotterdam en omliggende gemeenten is enthousiast gereageerd op the Roadmap Next Economy. GroenLinks kan zich hier ook goed in vinden, sterker we pleiten al jaren voor beleid waarmee we afkomen van verspilling van grondstoffen en fossiele energie.
 
We zien de verandering ook dichter om ons heen. Waar er eerst energie-collectieven door burgers werden opgezet en buurten zich verenigden in het vergroenen van hun straten en pleinen heeft nu ook de burgemeester het licht gezien. Dit voorjaar opende hij nog een nieuwe kolencentrale, nu, een halfjaar later, pleit ook hij voor de sluiting van alle kolencentrales. Laten we het zien als tippingpoint.
 
GroenLinks heeft afgelopen jaren gezien dat de begroting van Rotterdam is als een olietanker. Moeilijk bij te sturen, zeker niet naar links, niet duurzaam of toekomst gericht en het is niet gegarandeerd dat bij tegenwind niemand over boord valt.

Van het stadsbestuur wil GroenLinks weten of dat voor begroting 2017 wederom geldt. Bij de voorjaarsnota bleek bijna 60 miljoen al gereserveerd voor coalitiepartijen. Hoeveel speelruimte is er deze keer nog beschikbaar voor goede ideeën vanuit de oppositie? Is er de wil om zoals al eerder voorgesteld het surplus op de logiesbelasting in te zetten om de cultuursector te versterken en de stad nog aantrekkelijker te maken? Zijn er nog substantiële verschuivingen mogelijk die laten zien dat dit college niet met een minimale meerderheid, maar met breed draagvlak vanuit de raad en daarmee vanuit de stad wil besturen?
 
De 1000 jongeren die zich hadden aangemeld voor Young010 zijn alvast vol verwachting. Afgelopen dinsdag was de grootse aftrap van Young010 in de Doelen. Na Code-Groen, waarbij basisschoolleerlingen aandacht vroegen voor hun ideeën voor Rotterdam, is het nu aan Rotterdamse jongeren tot 23 jaar de raad en het college gevraagd en ongevraagd van advies te voorzien.
 
We zijn het aan de volgende generatie verplicht het goede voorbeeld te geven, hen nu en in de toekomst kansen te bieden, op een goede opleiding, betaalbare huisvesting in een stad waar je je thuis en welkom voelt, waar je met vertrouwen en empathie wordt benaderd, waar het fijn samen wonen is, waar je mag zijn of worden wie je wilt, kortom.... een groener, linkser en vrijer Rotterdam.

Keer de olietanker, keer het kille beleid van dit college en koester de kracht van de Rotterdammers!