De Rotterdamse gemeenteraad hield gisteren algemene beschouwingen over de Begroting 2016. Hieronder vindt u de spreektekst van Judith Bokhove, die aandacht vroeg voor de pijnlijke gevolgen van het beleid van dit college.

De griffie heeft het nog geprobeerd.... op de vooravond van het schrijven van onze bijdrages ontvingen we in de dagmail 5 tips voor een goede speech bij de begrotingsraad. Op nr 1 stond Humor, maak het leuk. Er valt echter bij het zien van deze begroting die de uitwerking is van de aankondigingen in de kaderbrief weinig te lachen. Of je moet een soort galgenhumor hebben.

De begroting van vorig jaar kwam natuurlijk relatief kort na het aantreden van dit college. Deze begroting is opgesteld na anderhalf jaar ervaring, dus we mogen verwachten dat het college deze voorstellen vol overtuiging en weloverwogen heeft gemaakt. En zich vanaf nu ook volledig verantwoordelijk voelt voor de consequenties van haar keuzes. Voor tegenvallers kan geen vingertje meer gewezen worden. En risico's op de langere termijn, bijvoorbeeld door het niet kunnen waarmaken van besparingen op reorganisatie zijn en het minimaal aanhouden van reserves, zijn ook voor uw rekening. Ook bent u verantwoordelijk voor de gevolgen van de keuzes voor de mensen in de stad.

U bent trots op de hoge en middeninkomens en laat niet na dat te belonen. Met extra middelen voor kansrijke wijken, met lagere heffing. Met uw beleid legt u wederom de rekening daarvoor bij de Rotterdammers met de laagste inkomens of een uitkering. Zij die al de meeste moeite hadden om hun hoofd boven water te houden tijdens de crisis, voor hen duurt die alleen maar langer. U vergroot met uw keuzes voor omgekeerde inkomenspolitiek de tweedeling in de stad en neemt maatregelen die niet of nauwelijks werken.

Recent was onze fractie op bezoek bij het fonds bijzondere noden. Konden zij vorig jaar nog bijspringen om huisuitzettingen te voorkomen. nu is het beroep wat op het fonds gedaan wordt zo groot dat men voor de verwerking handen en financiën te kort komt en niet meer bij alle financiële problemen kan bijspringen.

De bezuinigingen op armoedebeleid en maatschappelijke opvang gaan onverminderd door. Ondanks een toename van problemen bij Rotterdammers en een toename van schulden. Schulden: eigen schuld volgens dit college, dan moet je maar beter leren boekhouden. Dat dit college zelf debet is aan het feit dat mensen ook echt minder te besteden hebben, en dat het dan lastig rondrekenen is doordat men bijvoorbeeld nog maar een deel afvalstoffenheffing kwijtgescholden krijgt, daar neemt het college geen verantwoordelijkheid voor. Daar haalt het de neus voor op zullen we maar zeggen.  Dat dit college vervolgens zelf met Leefbaar, de boekhouderspartij van weleer, aan het roer aan het potverteren slaat maakt dit extra wrang. Humor, nee... hier valt niets te lachen.

Een volgend college kan niet anders dan uiteindelijk wel kostendekkende prijzen rekenen, puur omdat alle reserveportjes op zijn. Reserves om echte problemen op te vangen, niet om een irreële verkiezingsbelofte lastenverlichting in te lossen. Als lastenverlichting kan door in de kosten te besparen is dat een mooi streven, maar hier wordt sinterklaas gespeeld... en dan alleen voor Rotterdammers die dat eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Hoe oneerlijk, Sinterklaas die alleen in Kralingen en Hillegersberg komt.

Eigenlijk best voorstelbaar voor een partij die nog in zwarte piet gelooft en best voorstelbaar voor een wethouder die denkt dat je als je met een tientje in de hand naar de koopgoot gaat de Rotterdamse economie redt.

Banen en nieuw werk waarvoor GroenLinks al tijden pleit door investeringen in duurzaamheid blijven uit. Er komen nauwelijks banen bij, wat toch een van de doelstellingen was van dit college. Het moet nu toch duidelijk zijn dat je met boetes, verplicht papierprikken en een hek om Rotterdam geen extra banen creëert. Het is tijd om de bakens te verzetten  en niet bij dit tegenvallende resultaten de jongeren de schuld te geven. Ze halen hun neus op voor werk (werk dat er niet in voldoende mate is!), een uitspraak van de wethouder die een hele groep jongeren zonder baan wegzet. Het is tekenend voor de toon van dit college. Successen staan op het eigen conto en worden getwitterd. Bij tegenvallende resultaten gaat het vingertje de andere kant op.

Zo zwart wit zit de wereld niet in elkaar en zeker Rotterdam niet. GroenLinks wil meer waardering voor de mensen en de diversiteit van onze stad. Zie niet het zwart wit, maar de 50 tinten grijs van onze stad en liever nog alle kleuren van de regenboog. Voor mij staat de jaarlijkse avondvierdaagse in Delfshaven symbool voor de energie en de toekomst van de stad. Waar ouders en kinderen elkaar op een groot stenig plein in Delfshaven ontmoeten en allemaal letterlijk met de neus dezelfde richting op gaan.

In wijken en met gebiedscommissies is enorm veel op te pakken en mensen steun en kracht te geven, om klaar te staan voor de bezuinigingen en nieuwe ontwikkelingen van de toekomst. Daar moet dan wel budget voor zijn en de gebieden moeten een goede kans krijgen zich verder te ontwikkelen. GroenLinks is het niet eens met de bezuinigingen op de budgetten voor bewonersinitiatieven en gebieden.  Ook jammer van de bezuinigingen op de jongerenparticipatie. Onze jongeren vormen juist de toekomst. We moeten het nu doen met een wildgroei aan Kendoe-democratie.

Sterke wijken waar mensen elkaar ontmoeten, zijn de basis voor het opnemen van nieuwe Rotterdammers. Wij horen de zorgen van mensen, die vooral bang zijn omdat zij niet weten waar ze aan toe zijn. Door duidelijkheid aan Rotterdammers te verschaffen en ruimte in de begroting te maken voor maatregelen die nodig zijn kan draagvlak worden gecreëerd.  GroenLinks vraagt om ruimte in de begroting voor informatie en ondersteuning van een vrijwilligersstructuur om vluchtelingen te kunnen opvangen en begeleiden. We hebben creatieve oplossingen nodig voor huisvesting en snel en voortvarend handelen, zoeken naar geschikte locaties, snelle aanpassing/doorloop van bestemmingsplannen, omkatten van kantoorgebouwen voor het geschikt maken van woningen, zodat bezorgde Rotterdammers ook weten dat de wachttijden voor een woning niet zullen oplopen door de komst van vluchtelingen. Door duidelijkheid en inzet behouden we het draagvlak voor opvang bij de Rotterdammers.

GroenLinks zal zich inzetten om bij deze begroting ook weer op eigen wijze een constructieve bijdrage te leveren aan deze begroting. Het beste voorstel van dit college om extra te kunnen investeren in de stad stond echter niet in de begroting maar kwam van de week langs in het AD. In die krant konden we lezen over het voorstel om parkeertarieven en vergunning marktconform te maken. Daarmee wordt het aantrekkelijker om in de garages te parkeren en kunnen we inzichtelijk maken wat de claim is op de schaarse buitenruimte in de stad, een instrument om aan de knoppen te draaien, zodat ruimte op straat en budget beschikbaar komt om aanpassingen te doen om te investeren in schone, gezonde en duurzame wijze van vervoer te stimuleren. En kan meer een groene buitenruimte en levendigheid in de stad worden gerealiseerd. Volle en verkoopbare parkeergarages!  GroenLinks vindt het  onbegrijpelijk dat zo'n goed plan al zo snel van tafel is gehaald en zou graag dit plan verder uitgewerkt zien en verzoekt wethouder Langenberg ons hier in de commissie verder over te informeren.

Een goed voorstel voor marktconforme parkeertarieven kan financiële basis vormen om een aantal goede ideeën die GroenLinks in de commissies zal voorstellen. Dit alles om van Rotterdam een gezondere en groene stad te maken. Wij willen meer investeringen om de luchtvervuiling tegen te gaan en mensen blijvend aan het werk te helpen door duurzame investeringen. Om van Rotterdam een groenere, linksere en vrijere stad te maken, waar we samen wonen, voor iedereen plek is en iedereen welkom is!