Gisteren besprak de Rotterdamse gemeenteraad de voorjaarsnota, waarin het college de koers uitstippelt voor de begroting voor 2017 die de komende maanden wordt opgesteld. Hieronder vindt u de spreektekst van Judith Bokhove, die aandacht vroeg voor de toenemende armoede in de stad.

Dit is de derde keer dat dit college de begroting voorbereidt. In plaats van een kloeke kendoe kaderbrief ligt er een serieus zwaar boekwerk dat qua kost niet onderdoet voor de begroting zelf. GroenLinks ziet hierin de ontwikkelingen terug die het mogelijk moeten maken de raad en inwoners meer inzicht te bieden in de gemeentelijke financiën. Wij waarderen deze stap en pleiten voor het meerjarig continueren van deze werkwijze, al is het alleen maar om te voorkomen dat we door wijziging van de systematiek anders weer aangewezen zijn op appels met peren vergelijken.

Is er meer veranderd? Zien wij de eerder beloofde uitgestoken hand naar de bewoners en de oppositie?

Het college en coalitiepartijen houden vast (zoals we ook eerder vandaag hebben kunnen horen) aan het eerder ingezette beleid. Dat betekent voor de Rotterdammers dat de tweedeling almaar groter blijft worden. Niet alle Rotterdammers profiteren evenveel van de economie die aantrekt. De economische visie van het college blijft letterlijk investeren in en fêteren van de rijke rotterdammers met als idee dat deze sterke schouders dan geld uitgeven in Rotterdam, waar andere Rotterdammers dan van zouden kunnen profiteren. Want als het regent op de ene akker en zullen ook wel wat druppels op de naastgelegen akker vallen...

Helaas blijkt moeten we halverwege deze termijn constateren dat dat niet tot een evenwichtig rendement van de investeringen leidt. Want:

Er kloppen meer mensen dan ooit aan bij het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, met als gevolg dat zelfs daar het water aan de lippen staat en er te weinig budget is om in de tweede helft van dit jaar in de grootste noden te voorzien.

Er zijn meer buitenslapers dan ooit, u hebt vast de schrijnende foto’s van de twitterende wijkagenten op het netvlies en bij onze Carrie klopte zelfs een heel gezin aan. In Rotterdam slapen nog steeds mensen op straat, en dat worden er stees meer in plaat van mineer.

Zijn er minder uitkeringsgerechtigden? Nee… Er zijn weliswaar mooie uitstroomcijfers…. Maar net zo snel als de Maas stroomt, stromen de net-werkenden weer terug naar een uitkering en is er per saldo een stijging. Er is geen sprake van duurzame werkgelegenheid.

In deze voorjaarsnota moet GroenLinks constateren dat de financiële ruimte ontbreekt om deze zaken aan te pakken. De inhoudelijke discussies over oplossingen en benodigde budgetten volgen pas na de zomer. Nu moties indienen over deze onderwerpen betekent dat de wethouders (en ook D66 zoals we vanmiddag hebben gemerkt en waar het CDA zelfs angstvalling stil bleef) zullen verwijzen naar de discussies die nog moeten komen over de evaluatie van het armoedebeleid en de huisvesting van dak- en thuislozen. GroenLinks wil de keiharde toezegging van het college, dat het college bij de begroting alsnog budget vrijmaakt n.a.v. de uitkomsten van deze debatten en voor 2017 de grote inkomensverschillen in de stad alsnog probeert te overbruggen. En dan hebben we het ook nog steeds niet over de budgetten die mogelijk nog nodig zijn voor de goede en zorgvuldige opvang van de vluchtelingen, waarvan de plannen zo vertraagd zijn dat we nog steeds geen inzicht hebben in de kosten die hiervoor gemaakt gaan moeten worden.

En zien wij als raad de eerder beloofde uitgestoken hand terug? Op één punt: Groen. Er is budget vrijgemaakt voor extra vergroening van het museumpark, zoals een eerdere aangenomen motie van GroenLinks en de ChristenUnie vroeg. Groen is goed en gezond voor de Rotterdammers en draagt bij aan de tegendringen van de effecten van de klimaatverandering. Ook in het Essenburgpark kan verder aan de slag worden gegaan. En verder niet.

Bij deze voorjaarsnota blijkt wel 60 Miljoen beschikbaar voor de hobby’s van dit college en deze coalitie. Investeringen in hardware, maar is er niet ook een reboot van de software nodig… of in andere woorden we moeten niet alleen in stenen, maar ook in mensen investeren. Wat heb je dadelijk aan prachtige sportcomplexen als niet iedereen die wil aan het sporten kan gaan, domweg omdat de middelen ontbreken. Voor kinderen wordt het sportfonds wat opgeplust. En wij zijn blij met iedere euro die in het jeugdsportfonds wordt geïnvesteerd. Overigens vindt GroenLinks dat er ook extra participatiebudget mag zijn voor kinderen die meer van cultuur houden dan van sport. Bovendien is het naast voor kinderen is het ook voor volwassenen goed en gezond om te kunnen sporten. Vandaar dat wij daar moties over hebben.

Hoe kan het dat Rotterdam Oost, dat op alle lijstjes goed scoort, een groene wijk is (en dan niet alleen qua bomen, maar op de veiligheid en sociale index), niet als goed beleefd wordt. Er zijn voorbeelden van wijken die jarenlang minder veilig zijn geweest, maar die zijn verbeterd, vooral door de onderlinge ontmoeting. Niet door fysieke ingrepen, maar doordat de wijkbewoners zelf aan de slag zijn gegaan, ondersteund eerst door deelgemeente en nu door gebiedscommissies.

Het effect van vertrouwen in mensen en met hulp en ondersteuning naast mensen staan biedt een vele malen grotere kans. Kleine budgetten om ideeën en samenwerking een kans te geven, maken dat mensen veiliger en tevredener in hun buurt wonen. Als je kijkt wat dat in Delfshaven en m.n. in Middelland te weeg wordt gebracht, zou het college moeten stimuleren dat daar op veel meer plekken ruimte voor wordt gegeven. In een keer 10 Miljoen in Rotterdam Oost besteden, na een coalitiehandjeklap, is jammer… daar kun je zo veel meer mee doen!

We kunnen ons daarom ook vinden in de SP motie om hiervoor ook in Crooswijk te pleiten…. Maar zouden dat geen ‘aanpak’ willen noemen, zeker niet wanneer dit top-down wordt opgelegd. Het gaat juist om ruimte, vertrouwen, ondersteuning en maatwerk.

GroenLinks mist nog steeds de uitgestoken hand. Het is onvoorstelbaar dat er nu er iets van ruimte in budget over bleek te zijn, niets geïnvesteerd wordt om de kansen voor de zwakste Rotterdammers te vergroten en hun zorgen te verlichten. Zoals u weet is dat een grote en gedeelde wens van de oppositie U kiest ervoor de Rotterdammers en de oppositie met lege handen te laten staan.

Rotterdammers in vele wijken laten u, het college, de coalitie, zien dat het ook anders kan… Rotterdammers die hun uiterste best om SAMEN iets van hun stad en buurten te maken! Rotterdammers die hun solidariteit laten zien bij herdenkingen, door samen plannen te maken voor hun wijk, qua inrichting, maar ook te proberen laagdrempelige buurt-economieën op te bouwen en werkgelegenheid te creëren. Rotterdammers laten al lang zien dat je geen moslim hoeft te zijn om naar een iftar te gaan, geen homo om Orlando te herdenken.

Wij vragen u een college te zijn voor álle Rotterdammers. Uw uiterste best te doen de tweedeling te verkleinen. En het belangrijkste: om eindelijk eens wat te doen aan de enorme armoede in onze stad. Want een stad zonder armoede, die is pas echt rijk!