Rotterdam ontvangt veel cruiseschepen. Als deze schepen door de stad varen en aanmeren blijven de grote dieselmotoren draaien waardoor er veel luchtvervuiling ontstaat. Om ervoor te zorgen dat deze vervuiling kleiner wordt wanneer de schepen aan de kade liggen moeten er walstroomvoorzieningen worden aangelegd. Dit is wat betreft GroenLinks een ontzettend goede ontwikkeling, omdat het een stap naar verduurzaming is. Walstroom zorgt er namelijk voor dat cruiseschepen geen gebruik hoeven te maken van hun eigen motor. Dit is beter voor het milieu en de omgeving.

Waar we walstroom aanleggen  voor cruiseschepen is geen makkelijke keuze. Er moet goed onderzoek gedaan worden naar welke gezondheidsgevolgen en milieugevolgen de aanleg heeft. Daarom is de locatie waarop wordt voorgesorteerd niet voldoende onderbouwd

Mina Morkoç: ‘De aanleg van walstroom op de Wilhelminapier heeft grote gevolgen. De keuze heeft grote gezondheids- en milieueffecten, hier moet dus goed over nagedacht worden door de gemeenteraad.’

Als er wordt gekozen voor de Wilhelminapier betekent dit dat de schepen nog steeds door de binnenstad moeten varen aangedreven dieselmotoren. De uitstoot en luchtvervuiling in de stad zal dan dus een probleem blijven, ook al staat de motor uit als de schepen stil aan de kade liggen. Dit probleem kan voorkomen worden door bijvoorbeeld te kiezen voor de aanleg van walstroom op de tweede Maasvlakte, zo blijft de lucht in de stad schoner.

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat de hele gemeenteraad alle informatie heeft. Mina Morkoç heeft hierom aan de wethouder gevraagd of hij alle informatie over de verschillende mogelijke locaties wil delen met de gemeenteraad, zo kan iedereen een weloverwogen keuze maken voor de bewoners van de stad.