We zijn geïnspireerd door het Skate Symposium van de Rotterdamse Architectuur Maand op 21 juni jl. Op het Symposium was onder andere professioneel skater Léo Valls aanwezig, die in Bordeaux samen met de gemeente werkt om skaters een plek te bieden in de stad. We zien kansen voor een soortgelijk proces in Rotterdam waarbij de gemeente en de skate community samenkomen. Morkoç: “Skaters zijn afhankelijk van de buitenruimte, ook zij zijn een onderdeel van de stad. Het is aan de gemeente om van de buitenruimte een plek voor iedereen te maken waar ze zich welkom voelen."

Om van Rotterdam een skate stad te maken is het belangrijk dat skaters verschillende mogelijkheden hebben om hun sport te beoefenen. Zo zijn er verschillende soorten skateparken nodig, plekken waarbij beginners en kinderen kunnen leren om te skaten, vlakke ruimtes voor longboarders, maar ook parken waarbij meer ruimte is om trucs te oefenen voor gevorderden met bijvoorbeeld ramps en een halfpipe. Echter, skateparks zijn geen vervanging voor het skaten in de publieke ruimte; skaten is een onderdeel van de publieke ruimte, het gebruik maken van de stad is een essentieel onderdeel van skaten. Het is daarom van belang om alle verschillende soorten skaters een plek te bieden.

GroenLinks vraagt het college onder andere over de stand van zaken van de voormalige skateplek Museumpark, de betrokkenheid van de skategemeenschap en of het college bekend is met de positieve bijkomstigheid van sociale controle door de aanwezigheid van skaters. Eerder heeft Morkoç Hostile Architecture aangekaart. GroenLinks blijft zich inzetten voor een buitenruimte voor iedereen.