De gemeente moet snel maatregelen nemen tegen de nachtelijke straatraces op het Noordereiland. Dat vindt raadslid Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Hij pleit voor politiesurveillance en het aanleggen van verkeersdempels.

Het Noordereiland wordt de laatste tijd vooral in het weekend geteisterd door snelheidsduivels. 'Vanaf een uur of tien 's avonds tot diep in de nacht worden mensen uit hun slaap gehouden door stuntende auto's', weet Bonte van bewoners van het eiland.

Jongeren met snelle auto's verzamelen onder de Willemsbrug en vertonen hun racekunsten op de Maaskade en Prins Hendrikkade aan weerszijden van het eiland. Vaak rijden ze wedstrijden tegen elkaar, waarbij ze volgens bewoners snelheden tot boven de 130 km per uur bereiken in een 30-km-zone.

De straatracers vertonen ook intimiderend en gewelddadig gedrag tegen bewoners. Zo werd een bewoner van de Prins Hendrikkade vorige week bewusteloos geslagen toen hij één van de racers op de overlast aansprak. De politie treedt ook na herhaaldelijke klachten van bewoners niet op.

Voor Bonte is de maat vol. 'De bewoners van het Noordereiland worden geterroriseerd door een stelletje racemalloten. De gemeente mag hen niet in de steek laten.' Donderdag vindt er op zijn initiatief een debat over de overlast plaats in de gemeenteraad. Hij wil dat de politie vanaf komend weekend in de nachtelijke uren aanwezig is om te kunnen ingrijpen. Ook pleit hij voor de aanleg van verkeersdrempel op de Maaskade en Prins Hendrikkade om het racen tegen te gaan.

Lees ook: