De Willemsbrug is in augustus vanwege Bavaria City Racing drie dagen lang afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. Daarom stelt GroenLinks voor om de bewoners van het Noordereiland een gratis vaarkaart te geven voor de watertaxi.

Groenlinks verzet zich al jaren tegen het race-evenement in de stad. ,,Dit past niet bij een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan", zegt raadslid Arno Bonte. ,,En als het bewoners van het Noordereiland ook nog eens onmogelijk wordt gemaakt om snel naar het centrum te fietsen of te wandelen, dan is dat helemaal de wereld op z'n kop."

GroenLinks wil graag dat één fiets- en wandelpad van de Willemsbrug open blijft. De brug dient tijdens het op -en afbouwen als bouwterrein en zou volgens de gemeente te onveilig zijn voor passanten. Bonte: ,,Een enkele fietstrook is goed te beveiligen, want er staat een stevige vangrail tussen het wegdek van de brug en de fietsstrook. Maar als de gemeente ook dit jaar echt geen fietsers en voetgangers op de brug wil hebben, moeten ze tenminste komen met een goed alternatief. Wij denken dat gratis gebruik van de watertaxi de ergernis voor de bewoners iets kan verzachten."