GroenLinks wil van het college weten hoeveel Rotterdammers in de problemen zijn gekomen door de chaos rondom de uitbetaling van de pgb’s. Ook wil de partij weten welke maatregelen de wethouder heeft getroffen om deze problemen aan te pakken en hoeveel extra kosten de gemeente hiervoor heeft gemaakt.

Zorgwethouder Hugo de Jonge, die gisteren een van de sprekers was op de hoorzitting over de pgb-chaos in de Tweede Kamer, heeft al laten weten dat deze kosten in de miljoenen kunnen lopen. ‘Als het de staatssecretaris niet lukt de problemen op te lossen, moeten we desnoods maar op zoek naar een Rotterdamse oplossing’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove, die hierover een debat heeft aangevraagd.

Bokhove wil in ieder geval van de wethouder weten hoeveel Rotterdamse zorgverleners nog op hun geld zitten te wachten, om wat voor bedragen het gaat en of de gemeente de niet ontvangen bedragen wellicht kan voorschieten. ‘Deze pgb-chaos duurt nu al bijna vijf maanden. Op een gegeven moment is het geld op. We willen niet dat deze Rotterdammers, die zich elke dag inzetten om voor anderen te zorgen, zich hierdoor in de schulden moeten steken of betalingsachterstanden oplopen.’

De problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget zijn ontstaan door de invoering van een nieuw systeem, waarvoor de Sociale Verzekeringsbank sinds 1 januari verantwoordelijk is. Een groot aantal zorgverleners heeft sindsdien voor een of meerdere gewerkte maanden nog geen geld ontvangen. Ook is er sprake van verkeerde betalingen en zoekgeraakte gegevens. Hoe groot het probleem precies is, is echter nog steeds niet duidelijk, omdat dat nog niet goed onderzocht is.