GroenLinks wil dat Rotterdam stopt met het herindiceren van persoonsgebonden budgetten tot de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank zijn opgelost. De partij heeft hierover een debat aangevraagd in de Rotterdamse gemeenteraad. Fractievoorzitter Judith Bokhove zal de wethouder vragen de oude indicaties te handhaven totdat alle budgetten weer correct worden uitgekeerd.

Die problemen met de uitbetaling van de pgb’s zijn ontstaan door de invoering van een nieuw systeem van uitbetaling. Naar schatting 25% van de zorgverleners heeft nog geen geld ontvangen van de SVB, die hier vanaf 1 januari verantwoordelijk voor is. Ook is er sprake van verkeerde betalingen en zoekgeraakte of verkeerd ingevoerde gegevens. Bovendien is de SVB is niet goed bereikbaar en hapert de website waardoor declaraties niet kunnen worden ingediend.
 
De gemeente Rotterdam gaat komende tijd de indicaties van een groot aantal Rotterdammers met een pgb herzien. Dat is een uitvloeisel van de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de decentralisatie van zorg en welzijn. Bokhove wil dat de wethouder hiermee wacht tot de problemen bij de SVB zijn opgelost. ‘Het is momenteel zo’n chaos bij de SVB dat wij er niet op kunnen vertrouwen dat wijzigingen die nu doorgegeven worden ook goed verwerkt zullen worden. Wij willen niet dat mensen die zorg nodig hebben nog met extra zorgen over de uitbetaling van hun pgb opgezadeld worden.’