GroenLinks wil dat de gemeente Rotterdam het voor inwoners makkelijker maakt om een auto te delen met vrienden of via een organisatie als GreenWheels of Car2go. Als mensen meer beschikking krijgen over deelauto's neemt het totale autogebruik in de stad af.

‘Het stimuleren van deelauto’s draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, en zorgt dat er minder auto's op straat geparkeerd staan’, zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. ‘Het geeft mensen de mogelijkheid om een auto te gebruiken op momenten dat ze hem echt nodig hebben en op andere momenten de fiets of het openbaar vervoer te nemen.’ Autodelen is de laatste jaren sterk in opkomst, vooral in de grote steden.

Het wordt autodelers in Rotterdam echter nog niet altijd gemakkelijk gemaakt door de gemeente. ‘Autodelers die in verschillende parkeersectoren wonen, kunnen bijvoorbeeld maar één parkeervergunning krijgen’, legt Bonte uit. ‘Dat betekent dat een van de twee de volle prijs moet betalen om de auto in zijn eigen wijk kwijt te kunnen. In Utrecht en Den Haag krijgen mensen in zo’n geval wel twee parkeervergunningen. Wij willen dat het college dat ook in Rotterdam zo gaat regelen.’ Ook vergunningen voor autodeelbedrijven zouden volgens GroenLinks makkelijker afgegeven moeten worden.