Rotterdam is de tweede studentenstad van Nederland met meer dan 30.000 uitwonende studenten, tegelijkertijd is er een groot tekort aan woningen voor studenten van 3500 plekken tot 2029. Daarom zien studenten zich genoodzaakt zich in allerlei bochten te wringen om in Rotterdam te kunnen wonen. Zeker betaalbare woonruimte is bijna niet te vinden. Eén van de nog enigszins betaalbare woonopties voor studenten is woningdelen, maar studenten blijken dan als huurder nauwelijks beschermd te zijn.

Als studenten (of starters) een huis willen delen, zonder dat deze verkamerd is, kunnen ze zich als duurzame woongroep inschrijven bij de gemeente. Hier gelden een aantal regels voor, waaronder dat er niet te veel wisselingen mogen plaatsvinden binnen de groep. Nu blijkt dat er meerdere voorbeelden zijn waarbij de verhuurder de hele groep huurders op straat gooit op het moment dat deze vermoedt dat er te veel wisselingen zijn. De verhuurder biedt geen nieuw contract aan en kan vervolgens de huur weer verhogen voor de volgende groep studenten. “Totaal onacceptabel dat er in onze stad zo misbruik wordt gemaakt van een woningtekort,” aldus raadslid Kockelkoren “studenten hebben ook recht op een thuis, we moeten deze groep beter beschermen.”

Voor omwonenden zorgt dit er ook voor dat het contact met de buurt verslechterd in plaats van verbeterd. Opgebouwd contact en/of afspraken met buren worden makkelijker overgedragen tussen huisgenoten, dan naar een compleet nieuwe groep. Want de nieuwe bewoners van het pand dat ‘leeggeruimd’ wordt, zijn doorgaans weer studenten. GroenLinks raadslid Morkoç roept daarom op om bij de regeling duurzame woongroep juist te kijken naar de bewoners van de groep die er wél blijven wonen. “Dit kunnen huurders zijn die er al jaren wonen, de buren bij naam en gezicht kennen en zich op allerlei manieren inzetten in de wijk.”