Vanaf vandaag is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen op het meldpunt ruim 70.000 vuurwerkklachten binnen.

GroenLinks wil dat er meer gedaan wordt om vuurwerkoverlast tegen te gaan. "Elk jaar wordt er voor miljoenen euro's aan schade aangericht en vallen er honderden gewonden", zegt raadslid Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Hij is blij dat er dit jaar meer gemeenten zijn die vuurwerkvrije zones instellen.

Het liefst zou GroenLinks zien dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken. In plaats daarvan zou elke gemeente dan een professionele vuurwerkshow moeten organiseren. “Zou dat niet fantastisch zijn?”, zegt Bonte. “Een veilig vuurwerkspektakel waar iedereen gezellig naar kan kijken, zonder overlast, schade en ongelukken."

Met de meldingen op het meldpunt vuurwerkoverlast willen de GroenLinks-fracties de omvang van het vuurwerkprobleem in kaart brengen. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2016 aan de Tweede Kamer en 30 burgemeesters wordt aangeboden.