Wie vaak vanuit Rotterdam Noord naar het centrum fietst, zal deze week vreemd hebben opgekeken. Het populaire fietspad langs de westzijde van het Kruisplein is van de een op de andere dag verdwenen. Fietsers die door de veelgebruikte fietserstunnel onder het Centraal Station komen, zullen voortaan de rijbaan moeten gebruiken op weg naar het centrum. GroenLinks eist opheldering van de verantwoordelijk wethouder.

De maatregel is het gevolg van de herinrichting van het Kruisplein, dat jarenlang een bouwpunt was vanwege de aanleg van de Kruisplein-garage. Het plein is nu omgetoverd in een brede voetgangerspromenade. “Het is prachtig geworden”, zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte, maar hij vindt het onbegrijpelijk dat het fietspad bij de herinrichting is verdwenen. “Rotterdam heeft de ambitie om de fietsstad van Nederland te worden, en dan wordt een van de meest gebruikte fietspaden zomaar opgedoekt.”

Volgens het raadslid is het niet de eerste keer dat bij een herinrichtingplan een fietspad sneuvelt. “Bij de aanleg van de parkeergarage van de Markthal verdween opeens de fietsoversteek over de Blaak en de Binnenrotte moet het na de herinrichting straks ook zonder fietspaden doen”.

Bonte heeft verkeerswethouder Pex Langenberg om opheldering gevraagd. Hij eist dat het fietspad op het Kruisplein snel weer terugkomt. “Naast de brede wandelpromenade is er nog plek zat!” Verder wil hij dat er bij herinrichtingsplannnen voortaan eerst een ‘fietstoets’ wordt gedaan voordat ze de tekentafel verlaten. “Zo voorkomen we dat er veelgebruikte fietspaden verdwijnen en kunnen we misschien zelfs kansen benutten om het fietsnetwerk juist te verbeteren."