Bewoners van de Rotterdamse wijk Overschie hangen dinsdag vuile lakens op voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze protesteren daarmee tegen de snelheidsverhoging op de A13, waardoor de lucht in hun wijk een stuk viezer is geworden. Ook zullen ze 3000 handtekeningen aanbieden om hun protest kracht bij te zetten.

In januari hingen de bewoners massaal witte lakens uit het raam om te laten zien dat de lucht te vies is om buiten schoon wasgoed op te hangen. Samen met lokale politici van GroenLinks, CDA en PvdA en medewerkers van Milieudefensie haalden ze handtekeningen op tegen de snelheidsverhoging.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte hoopt dat het protest de Tweede Kamer wakker zal schudden. 'De snelheidsverhoging op de A13 levert voor automobilisten een snelheidswinst op van een paar seconden, maar gaat ten koste van de gezondheid van duizenden omwonenden. Dat is het niet waard.'Vorig jaar stemde een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad voor een motie van GroenLinks waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen de snelheidsverhoging terug te draaien.

Minister Schultz van Haegen besloot in juli vorig jaar om de snelheid op de A13 te verhogen naar 100 kilometer per uur. Sindsdien is de is de luchtvervuiling met een kwart toegenomen. De Europese norm voor luchtkwaliteit wordt zelfs bijna twee keer overschreden. Uit onderzoek van milieudienst DCMR en TNO blijkt dat ruim 7000 bewoners van Overschie korter zullen leven door de hogere snelheid.