De gemeente Rotterdam gaat bewoners beter informeren over vogelvriendelijk tuinieren en over het plaatsen van nestkasten. Zo komt er een informatiefolder over geveltuintjes en worden ambtenaren bijgeschoold om mensen beter te adviseren over vogelvriendelijk bouwen en renoveren.

De plannen van het stadsbestuur komen voort uit het voorstel ‘Meer vogels in Rotterdam’ van GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Zij stelde 45 maatregelen voor om de stad aantrekkelijker te maken voor vogels. Vogelsoorten als de huismus en de gierzwaluw nemen de laatste jaren sterk in aantal af en zullen mogelijk verdwijnen als steden niet snel zorgen voor voldoende nestgelegenheid, insectenrijkdom en meer gevarieerde beplanting.

Een aantal voorstellen van GroenLinks voor meer heggen in plaats van hekwerken, natuurlijke oevers, wilde bermen, de aanleg van takkenrillen en voor ecologisch groenbeheer worden overgenomen en verwerkt in een ‘beheerstrategie’ voor het Rotterdamse groen, waaraan de deelgemeenten zich straks moeten houden. Daarnaast gaat Rotterdam een ecologische plattegrond opstellen met straten en parken erop die belangrijk zijn voor vogels en waar extra aandacht moet zijn voor bescherming én voor een gevarieerd planten- en bomenbestand.

Ten noorden van Rotterdam worden in de polder Schieveen, de Vlinderstrik en in de Schiezone extra maatregelen genomen om weidevogels aan te trekken. Ook komen er mogelijk extra broedpalen voor ooievaars. Raadslid Bokhove is tevreden over de eerste aanzet tot een meer vogelvriendelijk beleid. ‘Het kan wat GroenLinks betreft een tandje ambitieuzer en concreter, maar dit is zeker een mooi begin.’