Het is Rotterdam gelukt om de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te bemachtigen. GroenLinks nam drie jaar geleden het initiatief om vanuit de gemeente meer eerlijke producten in te kopen en om ondernemers en consumenten warm te maken voor fairtrade-producten.

Fairtrade betekent dat kleine producenten in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten en dat de omstandigheden voor werknemers menswaardig zijn. Een lokale werkgroep is de afgelopen drie jaar aan de slag gegaan om meer faitrade producten in de Rotterdamse winkels te krijgen, zodat de keuze voor consumenten toeneemt. Rotterdam heeft daardoor nu 41 organisaties en 28 bedrijven die faitrade producten gebruiken of verkopen.

Anneke Verwijs, in de vorige collegeperiode fractievoorzitter van GroenLinks, is blij dat haar voorstel ertoe heeft geleid dat er in de Maastad nu meer aandacht is voor eerlijke handel. ‘Fairtrade gaat niet alleen over een eerlijke prijs, maar ook over het voorkomen van kinderarbeid en over milieuvriendelijke productie', zegt ze. 'Het is goed dat consumenten op zoveel mogelijk plekken fairtrade-producten in het schap vinden, zodat zij in de winkel een keus kunnen maken voor eerlijke handel

Groningen, Goes en Het Bildt waren ruim drie jaar geleden de eerste gemeenten die de titel in de wacht sleepten. Rotterdam volgt als nummer 26, maar is wel de grootste van alle fairtrade steden in Nederland. De jury van Fairtrade Gemeenten overhandigt op 14 december de titel aan milieuwethouder Alexandra van Huffelen. De prijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.