De gemeente Rotterdam gaat eerlijke producten kopen. Wethouder Jantine Kriens heeft vandaag tijdens de begrotingsbehandeling het voorstel van GroenLinks ‘omarmd’. In het voorstel staat ook dat Rotterdam de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties steunt.

Nederlandse gemeenten besteden per jaar zo'n 40 miljard euro aan allerlei producten; van straatlantaarns tot koffie en bedrijfskleding. GroenLinks wil dat Rotterdam bij alle openbare aanbestedingen als harde eis stelt dat er geen kinderarbeid te pas komt bij het productieproces, dat werknemers goede lonen krijgen en de arbeidsomstandigheden goed zijn. Alleen Leefbaar Rotterdam en de VVD waren tegen het voorstel van GroenLinks. De wethouder komt nog wel met een inschatting van eventuele extra kosten.

Ook gaat de gemeente hard aan de slag om Fair Tradegemeente te worden. Dat betekent dat niet alleen de gemeente eerlijke producten inkoopt, maar dat ook een groot deel van de ondernemers eerlijke producten verkopen in hun winkels. Op dit moment hebben drie gemeenten de titel binnengehaald. Dat zijn Groningen, Goes en Het Bildt. ,,Het is ontzettend goed dat Rotterdam nu ook werk maakt van eerlijke handel”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs van GroenLinks. ,,We zijn zeer verheugd.”

Rotterdam heeft tegelijk besloten om Millenniumgemeente te worden. Het college schaart zich daarmee achter de zogenoemde Millenniumdoelen van de Verenigde Naties over de bestrijding van extreme armoede en honger, over onderwijs, gezondheidszorg en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Verwijs: ,,Rotterdam is vandaag in één klap een bewuste gemeente geworden met oog voor de problemen elders in de wereld. Dat is een flinke ommekeer en enorme winst.”