Bij bouwwerkzaamheden die 's nachts plaatsvinden moet de techniek van 'stil heien' verplicht worden gesteld. Dat voorstel doet GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Bij 'stil heien' worden funderingspalen in de grond geschroefd in plaats van geheid, waardoor de geluidsoverlast wordt beperkt.

Bokhove doet haar voostel naar aanleiding van klachten over nachtelijke bouwwerkzaamheden langs de A15. Voor de aanleg van een onderdoorgang van de snelweg is daar afgelopen weekend tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's nachts onophoudelijk geheid. Tientallen bewoners van Charlois hebben daardoor wakker gelegen.

'Soms is het onvermijdelijk dat er 's nachts bouwwerkzaamheden plaatsvinden', zegt Bokhove. 'Als het gaat om lassen of storten van beton levert dat nauwelijks overlast op. Maar 's nachts heien houdt veel mensen uit hun slaap.' Ze wil daarom dat stillere heitechnieken verplicht worden gesteld. 'Het schroeven van palen is een goed en betaalbaar alternatief voor het luidruchtige heien. Je voorkomt daarmee voor veel mensen een vervelende verstoring van de nachtrust.'