De gemeente Rotterdam heeft officieel protest aangetekend tegen het besluit van minister Schultz van Haegen om de maximumsnelheid op de A13 te verhogen van 80 naar 100 km per uur. Het stadsbestuur geeft daarmee gehoor aan een oproep van de GroenLinks-fractie.

Volgens GroenLinks heeft minister Schultz onvoldoende onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de snelheidsverhoging voor de bewoners van Overschie. 'De toename van fijnstof en geluidsoverlast is niet onderzocht en over de uitstoot van stikstofdioxide is alleen een globale schatting gemaakt', zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks. Om de luchtkwaliteit te meten heeft GroenLinks op vier punten langs de A13 zelf meetapparatuur geplaatst.

Bonte is blij met het bezwaarschrift dat wethouder Jeannette Baljeu namens Rotterdam tegen het besluit van de minister heeft ingediend. 'Rotterdam maakt onomwonden duidelijk dat de gezondheid van omwonenden vele malen zwaarder weegt dan de snelheidswinst op de A13.'

Met het bezwaarschrift maakt Rotterdam gebruik van het recht van belanghebbenden om bezwaar tegen een besluit van de minister in te dienen. Ook tientallen bewoners van Overschie maakten in de afgelopen dagen al van die mogelijkheid gebruik.