Zo zijn er contracten ontbonden met zorgaanbieders, dat is een keuze die de zorgverzekering kan maken, echter is de vraag ‘waarom?’ VGZ is een van de grootste zorgverzekeringen en daarnaast is er voor mensen die via het Rotterdampakket verzekerd zijn geen alternatief. Dit is de enige verzekering die zij via de gemeente, gereduceerd kunnen
krijgen. Wanneer een contract ontbreekt heeft dit grote gevolgen voor de verzekerde, zoals het zelf moeten voorschieten van de rekeningen en niet het hele bedrag terugkrijgen. Zorg moet toegankelijk zijn, daarom stellen wij vragen bij dit punt.

Daarnaast verdwijnt de mogelijkheid om via acceptgiro te betalen, wij zijn bang dat mensen die laaggeletterd zijn of digitaal minder vaardig zijn hierdoor problemen kunnen krijgen met de overgang naar automatische incasso. Ook worden acceptgiro’s vaker gebruikt door mensen om zelf per maand te kijken wat een prettig moment is om de rekening te betalen, het zou zonde zijn als dit niet meer (makkelijk) mogelijk is. Als GroenLinks staan wij voor inclusie en toegankelijkheid, dit moeten we als gemeente borgen en we moeten onze partners erop aanspreken.