De vragen van raadslid Mina Morkoç gaan specifiek over de samenwerkingen van de universiteit met de fossiele industrie en over de toegankelijkheid van zowel de universiteit als introductieweek. De Eurekaweek is het eerste kennismakingsmoment van nieuwe studenten met de stad en de universiteit. In de vragen roept Morkoç het college op om in gesprek te gaan met de Erasmus Universiteit. Morkoç: “het is belangrijk dat wij zo snel mogelijk afscheid nemen van de fossiele industrie en ervoor zorgen dat studenten kunnen studeren aan een fossielvrije universiteit”. 

Fossielvrije universiteit

Door in gesprek te gaan met de universiteit kan het college de universiteit wijzen op het belang van een fossielvrije universiteit. Op de universiteit wordt de basis gelegd voor de toekomst van vele studenten en wat GroenLinks betreft is dit een leefbare toekomst. Om dit voor elkaar te krijgen is het van groot belang om nu de banden met de fossiele industrie door te snijden. Het is aan het college om dit te benadrukken bij de universiteit, zodat de Rotterdamse student aan een fossielvrije universiteit kan studeren.  

Toegankelijkheid

Morkoç dient ook vragen in aan het college over de toegankelijkheid van de universiteit en de introductieweek. Onlangs kwam uit dat het spiksplinternieuwe Langeveldgebouw niet zo toegankelijk is voor studenten met een fysieke beperking. GroenLinks is van mening dat alle studenten recht hebben op geschikt onderwijs en dat een toegankelijke universiteit daar van groot belang voor is.

Daarnaast is de introductieweek op dit moment nog niet toegankelijk voor alle studenten, waardoor studenten van het hbo en mbo niet mee kunnen doen aan de introductieweek. Morkoç ziet graag dat de Eurekaweek zich openstelt voor alle studenten en ziet een rol voor het college om dit te benadrukken bij de Erasmus Universiteit.

Update

Bij de actie waren zo’n 70 demonstranten aanwezig die aandacht vroegen voor de banden van de universiteit met de fossiele industrie. De actie van Occupy EUR veroorzaakte minimale overlast en de lessen konden gewoon doorgaan. De vreedzame demonstratie werd rond zeven uur ‘s avonds beëindigd door de inzet van politie en ME. GroenLinks vindt deze inzet van politie en ME totaal buiten proportie. Raadslid Mina Morkoç heeft hierover aanvullende vragen gesteld. Morkoç wil onder andere weten hoe het tot deze beslissing is gekomen en of in het vervolg vreedzame demonstraties op een vreedzame manier kunnen worden beëindigd.

Foto: James Petermeier