Afgelopen week is duidelijk geworden dat Rotterdam The Hague Airport naar alle waarschijnlijkheid de afgesproken geluidsnormen gaat overschrijden dit jaar. De luchthaven wijst zelf naar trauma en politieverkeer en de windrichting als oorzaak. In werkelijkheid zijn de extra vakantievluchten, afkomstig van het overspannen Schiphol, zeker onderdeel van het probleem. Raadslid Marvin Biljoen heeft de verantwoordelijk wethouder Karremans (VVD) gevraagd streng te zijn voor de luchthaven en zich in te zetten tegen versoepeling van de geluidsnormen. Hij vindt het belangrijk dat trauma en politiehelikopters niet hoeven te wijken voor vakantievluchten en ziet dus een gemakkelijke oplossing voor het probleem: minder vakantievluchten vanaf het vliegveld. 

Biljoen: ‘Afspraak is afspraak. De luchthaven heeft een maximale hoeveelheid geluid die ze mag produceren. Ook als er vakantievluchten vanaf Schiphol overgenomen worden mag deze niet overschreden worden. Het is belangrijk dat we geen situatie creëren waarin we de regels blijven versoepelen voor de luchthaven, dan is het einde zoek. ’  

Omwonenden hebben enorm veel last van geluidsoverlast afkomstig van de luchthaven. Daarnaast zorgen de vluchten voor de uitstoot van erg veel CO2 en fijnstof, dit is slecht voor de gezondheid en het klimaat. GroenLinks spreekt zich om deze reden al jaren uit tegen het vliegveld en ziet de locatie ervan liever verbouwd worden tot een groene stadswijk.