Kinderrechtenverdrag
Het kinderrechtenverdrag gaat over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Het gaat ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen. Over bescherming tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting. En over bescherming tegen oorlogsgeweld en de specifieke bescherming van bijvoorbeeld kinderen met een handicap en vluchtelingenkinderen. Kinderrechten zijn er voor alle kinderen. Want tussen kinderen mag niet gediscrimineerd worden.

Rotterdamse Kinderrechten Award
Op dit festival zal alweer voor de vijfde keer de Rotterdamse Kinderrechten Award worden uitgereikt. Rotterdammers kunnen elk jaar zelf kandidaten nomineren voor deze award. Onze wethouder Judith Bokhove heeft dit jaar de eer om de verschillende prijzen uit te reiken. Eerdere winnaars waren onder andere Engracia Vliet, een buurtmoeder die haar huis openstelt voor leuke activiteiten voor kinderen en Stichting Niet Graag Een Lege Maag, alias Johan ‘de boterhammenman’.

In de week voorafgaand zal op veel verschillende manieren in de stad aandacht worden besteed aan het kinderrechtenverdrag. Ook op veel scholen (van basisonderwijs tot middelbaar beroeps onderwijs) heeft het kinderrechtenverdrag een prominente plek op de agenda. Zo zal raadslid Jimmy Smet bijvoorbeeld een gastles kinderrechten verzorgen op het Albeda College en in gesprek gaan met studenten sociaal en pedagogisch werk hierover. 

Zelf iets doen met betrekking tot kinderrechten?

  • Wordt donateur van Unicef.
  • Meld je aan al vrijwilliger op het Kinderrechtenfestival.
  • Besteed aandacht aan de rechten van het kind via de diverse social media-kanalen.