We mogen weer naar de kroeg of een restaurant, musea bezoeken, vrienden ontmoeten en naar het theater. Na 1,5 jaar coronamaatregelen is de samenleving weer grotendeels open. Maar terwijl de meeste Rotterdammers de leuke dingen in het leven weer oppakken, blijven mensen met een beperking te vaak achter in een stad die voor hen nog steeds ontoegankelijk is.

VN-verdrag Handicap

Vijf jaar geleden ondertekende Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Daarmee beloofden we dat Nederlanders met een beperking volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Rotterdam werd ‘koploper’ voor het invoeren van het verdrag; een mooi streven met een grote noodzaak. Want 20 procent van de Rotterdammers heeft een fysieke beperking. Eén op de vijf Rotterdammers kan niet goed horen, niet goed zien of is mobiel beperkt. Voor de Rotterdammers met een fysieke beperking hebben wij dit voorstel Een fysiek toegankelijke stad geschreven. Want GroenLinks vindt dat de drempels in onze stad weggenomen moeten worden zodat iedereen zich welkom voelt en zelfstandig kan meedoen.

In gesprek met mensen met een beperking

Wij hebben voor dit voorstel veel mensen met een beperking gesproken, van jong tot oud, en hen gevraagd welke drempels ze ervaren. Dat leverde verschillende verhalen op. Van een mevrouw die graag wil verhuizen naar een andere woning maar geen budget krijgt voor een nieuwe aanpassing, een meneer in een rolstoel die graag naar de bioscoop zou willen maar niet naar binnen kan vanwege een trap bij de ingang, een mevrouw die met haar gezin een bezoekje bracht aan Diergaarde Blijdorp maar niet zelfstandig naar het toegankelijke toilet kon omdat de deuren zodanig verzwaard waren dat zij die niet kon openen vanuit een rolstoel.

Het zijn kleine en grote voorbeelden waar vaak een oplossing voor te bedenken is. Als je maar met ervaringsdeskundigen praat en naar ze luistert. En mensen met een beperking mee laat denken met plannen voor infrastructuur en nieuwbouw. Maar ook over hoe de stad toegankelijker kan worden in het algemeen. Juist door vooraf na te denken over toegankelijkheid kan het gemakkelijk en kostenefficiënt worden geregeld.

Toegankelijkheidsambassadeur

In deze notitie doen wij een aantal voorstellen om de toegankelijkheid te verbeteren. Ik licht er twee voorstellen uit; allereerst ons voorstel om een toegankelijkheidsambassadeur aan te stellen. Een persoon waar bewoners met een beperking terecht kunnen voor vragen. En die goed kan schakelen binnen de organisatie van de gemeente om problemen snel en adequaat te lijf te gaan.

Schakel ervaringsdeskundigen in

Niets over ons, zonder ons. is het motto van het landelijke programma voor de invoering van het VN-Verdrag Handicap. Daarom pleiten wij in ons voorstel Een fysiek toegankelijke stad voor het meedenken van ervaringsdeskundigen bij belangrijke bouw- en infrastructuurplannen in de stad. Zij weten als geen ander wat er nodig is voor een toegankelijke stad.

GroenLinks is blij met het luisterend oor van het college voor onze ideeën, vooral voor mensen met een beperking. Het is duidelijk dat wordt erkend dat er stappen te nemen zijn. Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan want pas als onze stad toegankelijk is kunnen we stellen dat iedereen kan mee doen. Dat we echt de inclusieve stad zijn die we willen zijn. Rotterdam, make it happen.