Verbinding in de stad
Michiel Grauss (wethouder Armoedebeleid) opende het congres met de woorden dat de overheid het niet alleen kan. Sterker nog, de overheid is te vaak mede veroorzaker van armoede. Om armoede aan te pakken is verbinding nodig in de stad. Naast veel verborgen armoede zijn er ook heel veel bevlogen burgers die zich met hart en ziel inzetten om armoede te bestrijden. Alleen hun vaak geweldige projecten krijgen lang niet altijd de aandacht die ze verdienen.

9 Slimme armoededeals
Om daar iets aan te doen organiseerde de gemeente dit congres. Voor een zaal vol beleidsmakers, werkers uit het veld en vooral ook veel ervaringsdeskundigen konden 9 slimme armoededeals zichzelf presenteren. Mooie projecten, opgezet door idealisten uit de stad. Naast bevlogenheid was een rode draad dat de initiatiefnemers structuur missen. Te vaak gaat financiering en aandacht op basis van tijdelijke projecten. Een ander veelgenoemd probleem is dat er teveel gescheiden hokjes zijn, terwijl de aanpak van armoede vaak juist gebaat is bij integrale aanpak. En aandacht voor opvoeding en scholing én huisvesting én psychosociale problematiek, en niet ieder probleem als een losstaand probleem aanpakken.

MAIT uit IJsselmonde
Die negen slimme armoededeals zijn stuk voor stuk geweldige projecten. We willen niemand te kort doen, maar om er één uit lichten vestigen we graag de aandacht op MAIT, een project begonnen in IJsselmonde. MAIT staat voor 'Mijn Administratie Is Top' en zij organiseren schuldhulpverlening met een menselijk gezicht. Naast aandacht voor de financiële administratie staat bij hen vooral de vraag centraal hoe het met de mensen gaat.  Ieder individu krijgt de aandacht die nodig is, ook voor gevoelens van onzekerheid en schaamte.  Ze bieden warmte, laagdrempeligheid en vertrouwen. Daarmee bieden ze een broodnodige aanvulling op de te vaak te bureaucratisch georganiseerde dienstverlening vanuit de overheid.

Voor ons is MAIT top! Zo ook alle andere slimme deals. Wil je weten welke dat zijn? Neem dan een kijkje op deze website.