Komende weken wordt de nieuwe concept woonvisie besproken. Meer dan 30 Rotterdammers zijn al komen inspreken om hun mening te laten horen over het schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. 

De rechtse coalitie doet vooral voor de bouw van sociale woningen te weinig, waardoor mensen met een laag inkomen minder kans maken op een woning in onze stad. Astrid Kockelkoren: “GroenLinks wil dat in Rotterdam iedereen een passende woning kan vinden. We moeten woningen bouwen voor mensen, niet voor winst, en juist de woningbouwcorporaties zijn de beste partij om dat te doen.”

En dat gaat niet vanzelf. In de laatste raadsvergadering van 2023 hebben de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk een overhaaste verhoging van de sociale grondprijs door de raad geduwd. GroenLinks vindt dit onverantwoord. Astrid Kockelkoren, woordvoerder wonen: “De sociale grondprijs verhogen tijdens een wooncrisis is sowieso onverstandig. Nu wordt het ook nog overhaast gedaan, zonder dat alle betrokkenen kunnen worden gehoord.”

De sociale grondprijs is de prijs die woningcorporaties aan de gemeente betalen voor grond waarop sociale huurwoningen worden gebouwd. Het college heeft deze per 1 januari 2024 verhoogd van zo’n 100 euro per vierkante meter naar ruim 250 euro per vierkante meter: een verhoging van 150%. De gevolgen hiervan laten zich raden: volgens de corporaties kunnen hierdoor 60 tot 98 woningen per jaar minder worden gebouwd. Daarmee worden de doelen voor sociale woningbouw niet gehaald, terwijl die doelen wat GroenLinks betreft al te laag waren.

Wil je hier over meepraten? Neem zeker contact met ons op!