Arno Bonte GroenLinks Rotterdam Raadslid Gemeenteraad
Arno Bonte

Wethouders, zwicht niet voor het grote geld!

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht bezitten samen een meerderheid van de aandelen in Eneco, maar lijken van plan te zijn die te verkopen. Een slecht idee, volgens ons raadslid Arno Bonte. Samen met Tweede Kamerlid Tom van der Lee en collega-raadsleden Arjen Kapteins (Den Haag) en Kitty Kruger (Dordrecht). Zij schreven het volgende opiniestuk dat op woensdag 6 september in het AD verscheen.

Wethouders zwicht niet voor het geld!

De wethouders van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht lijken hun aandelen in Eneco, het meest duurzame energiebedrijf onder de grote producenten, te willen verkopen. Omdat zij 57% van de aandelen van Eneco bezitten, loopt hierdoor de duurzame missie van Eneco gevaar. Een slecht plan, zeker wanneer dit alleen gericht is op het binnenhalen van de hoogste prijs. Nederland heeft slechts 5,9% hernieuwbare energie, terwijl het afremmen van klimaatverandering de grootste opgave is waarvoor Nederland momenteel staat.

Op dit moment zijn 53 gemeenten aandeelhouder van Eneco. Gezamenlijk zijn zij eigenaar en kunnen de koers van het energiebedrijf bepalen. Omdat de gemeenten niet gericht zijn op korte termijn winstmaximalisatie is Eneco een innovatieve en duurzame marktleider. De verkoop van de aandelen is kortzichtig; te veel gericht op snel cashen, zonder te kijken naar de lange termijn. Dat terwijl de gemeenten elk jaar tientallen miljoenen euro’s aan dividend ontvangen en dat nog vele jaren kunnen doen als zij aandeelhouder blijven.

Het moet worden voorkomen dat een fossiele energiereus de aandelen opkoopt en Eneco dwingt te stoppen met het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. De eerdere verkoop van Nuon en Essent aan buitenlandse producenten laat zien dat dit ten koste gaat van schone energie.. Veel beter zou het zijn om, net als de wethouder van Amstelveen, niet te zwichten voor het snelle geld.

De kans is groot dat de gemeenten hun aandelen in Eneco toch willen verkopen. Als dat gebeurt, dan moet de nieuwe eigenaar aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Deze moet garanties geven dat Eneco zich volledig zal blijven inzetten op de ontwikkeling van duurzame energie door te investeren in bijvoorbeeld windmolens op zee en zonnepanelen. En de beoogde nieuwe eigenaar moet zelf al een eigen duurzame bedrijfsstrategie hebben. Verkoop aan bedrijven als Shell, Gazprom of de oliemaatschappij van Qatar moet daarom bij voorbaat worden uitgesloten want die zijn niet geloofwaardig als duurzame partner. Ook is Eneco een belangrijke werkgever, daarom is het ook van belang dat er bindende afspraken worden gemaakt over het behoud van Nederlandse banen.

Als andere essentiële voorwaarde zouden de gemeenteraden zichzelf moeten opleggen om de opbrengst van de aandelenemissie ten goede te laten komen van gemeentelijke duurzaam energiefondsen. Er zijn bijvoorbeeld grote investeringen nodig om zo snel mogelijk alle huizen aardgasloos te maken, zo’n fonds kan daarbij helpen. Dat is niet alleen goed voor klimaat en milieu, maar zorgt ook voor een lagere energierekening en een comfortabel huis. Maar nog veel slimmer is het om de aandelen te behouden en het jaarlijks uitgekeerde dividend ten goede te laten komen aan de verduurzaming van de lokale energievoorziening.

Daarom vragen wij aan de wethouders van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht: verkoop de aandelen niet, zodat Eneco kan blijven doorgaan met investeringen in schone energie. Het zou eeuwig zonde zijn als Eneco in handen valt van bedrijven die de strijd tegen klimaatverandering niet belangrijk genoeg vinden en hun verdienmodel vooral op kolen en gas richten. En mocht toch besloten worden tot verkoop, ga dan niet voor de hoogste bieder maar voor de beste bieder die een duurzame missie garandeert.

Arjen Kapteijns (GroenLinks raadslid Den Haag)

Arno Bonte (GroenLinks raadslid Rotterdam)

Kitty Kruger (GroenLinks raadslid Dordrecht)

Tom van der Lee (GroenLinks lid Tweede Kamer)