De gemeenteraadsfracties van GroenLinks in Rotterdam en Den Haag willen dat hun gemeenten aandeelhouder van Eneco blijven en daarmee hun invloed op het energiebedrijf behouden. De gemeentebesturen overwegen hun aandelen te verkopen na de splitsing die door het Rijk is opgelegd waarbij het netbeheer en de energielevering gescheiden wordt. Met een verkoop van de aandelen komt volgens de fracties de duurzaamheidsdoelstelling van het bedrijf in gevaar.

De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben nu samen bijna de helft van de Eneco-aandelen in handen. En dat moet zo blijven vindt GroenLinks. "Dankzij ons aandeelhouderschap is Eneco een van de groenste energiebedrijven van Nederland geworden", zegt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte. "Als we de aandelen in de uitverkoop doen wordt Eneco binnen de kortste keren opgeslokt door een vervuilende energiereus die alleen uit is op maximale winst".

Zijn GroenLinks-collega in Den Haag Arjen Kapteijns: “Nu cashen zou onverstandig zijn. Den Haag wil een klimaatneutrale stad worden. Het is dus cruciaal dat wij straks nog iets te zeggen hebben over Eneco als energiebedrijf. Zeker omdat de stadsverwarming er waarschijnlijk ook onder komt te vallen en dat is een belangrijk deel van onze energievoorziening."