De Rotterdamse milieuwethouder Alexandra van Huffelen (D66) moet onmiddellijk stoppen met haar lobby voor het vergroten van de verkoop van biodiesel. Die oproep doet GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Van Huffelen pleit voor het ophogen van het percentage biodiesel dat oliemaatschappijen verplicht moeten bijmengen.

'Biodiesel klinkt groen, maar is het absoluut niet', zegt Bonte. 'Door de productie van biodiesel gaat miljoenen hectare landbouwgrond verloren en worden waardevolle regenwouden gekapt.' Volgens milieuorganisaties zorgt biodiesel per saldo zelfs voor een hogere CO2-uitstoot dan fossiele brandstoffen. Greenpeace, Natuur & Milieu en de IUCN hebben daarover een brandbrief gestuurd aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Het is nu verplicht voor oliemaatschappijen om 4,5 procent biodiesel bij te mengen bij fossiele brandstoffen. Wethouder Van Huffelen lobbyt samen met oud-premier Ruud Lubbers om dit aandeel te verhogen naar 10 procent in 2016. De Verenigde Naties en de OESO hebben er vanuit het belang van duurzaamheid juist bij de EU op aangedrongen om het bijmengen van biobrandstoffen te matigen. De gemeente Rotterdam voert nu een omgekeerde lobby. 'Onbegrijpelijk', vindt Bonte. 'Onder het mom van duurzaamheid voert Van Huffelen een ordinaire lobby voor de Rotterdamse biodieselfabrieken.

GroenLinks wil dat wethouder Van Huffelen de biodiesellobby per direct stopt. 'Ze kan haar tijd en geld beter besteden aan het bevorderen van echte schone energiebronnen, zoals zon en wind', zegt Bonte. 'Daar laat de gemeente veel teveel kansen liggen.'