Meldpunt voor energiearmoede

Sinds haar aantreden als gemeenteraadslid zet Mina Morkoç, zelf student, zich in voor de Rotterdamse studenten en dus tegen deze oneerlijke uitsluiting. In samenwerking met studentenvakbond STUUR startte ze in april 2022 een meldpunt voor energiearmoede onder studenten om goed in beeld te brengen hoe groot het probleem is. Wat volgde was een opstapeling van debatten in de gemeenteraad en commissies, een tweetal schriftelijke vragen, heleboel moties en een brief aan de Tweede Kamer.

Individuele Bijzondere Bijstand

Het college ontving deze voorstellen niet met open armen. Keer op keer werden ideeën over mogelijkheden studenten bij te staan afgewezen en werd er aangegeven dat de gemeente echt wilde wachten tot de regering in Den Haag met een oplossing zou komen. Nadat de druk zo werd opgevoerd, heeft de Tweede Kamer uiteindelijk besloten 3,2 miljoen euro beschikbaar te stellen aan Rotterdam om studenten te helpen met hun energiekosten via de Individuele Bijzondere Bijstand (IBB). Veel te weinig om studenten die dit nodig hebben te helpen

De bal lag bij het college

De bal lag dus weer bij het college, wat de keuze maakte om slechts een klein deel van de studenten te compenseren: na een aangenomen motie van Mina waarin er werd gevraagd om te onderzoeken in hoeverre de IBB kon worden versoepeld, heeft het college gekozen om studenten zonder eigen energiecontract ook aanspraak te laten hebben op de IBB. Alhoewel de gemeente beleidsvrijheid heeft om af te wijken van de Participatiewet, heeft het college besloten dat op het grootste onderdeel niet te doen. Daardoor werd hetgeen een student theoretisch zou kunnen lenen bij DUO meegeteld wordt als ‘inkomen’, veel studenten komen hierdoor niet meer in aanmerking voor compensatie. Ze worden op deze manier eigenlijk gestimuleerd om maximaal te lenen, met alle gevolgen van dien.

Strijd voor eerlijke hulp

De strijd voor eerlijke hulp voor studenten kwam tijdens de gemeenteraad van 2 februari tot een climax. Mina diende weer een aantal voorstellen in, dit keer vooral gericht op het niet meetellen mogelijke studieleningen als inkomen van studenten en het ondersteunen van internationale studenten. Deze moties hebben niet gehaald, maar één motie wel: als er van de 3,2 miljoen euro geld overblijft, gaat dat naar de bestaanszekerheid van de student.

Bereikt tot nu toe

Door alle inspanning en druk vanuit binnen en buiten de politiek is er 3,2 miljoen euro naar Rotterdam gekomen en is de IBB lichtjes versoepeld. De 3,2 miljoen euro gaat hoe dan ook naar studenten, en dat zien wij als een begin.

Rechtzaak

14 februari is bekend geworden dat in Amsterdam de rechtbank heeft geoordeeld dat studenten onterecht zijn uitgesloten van de energietoeslag. Snel genoeg zal de eerste rechtszaak in Rotterdam plaatsvinden. Mina houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten, als student en raadslid.