Afgelopen weken besprak de Rotterdamse gemeenteraad de begroting voor 2015. GroenLinks heeft daarbij uiteindelijk tegen de begroting gestemd. Fractievoorzitter Judith Bokhove legt uit waarom: ‘Wij zijn teleurgesteld in het gebrek aan visie van dit bestuur. Terwijl op allerlei gebieden de plannen nog uitgewerkt moeten worden, heeft het college al wel flinke kortingen ingeboekt. We zien dat bijvoorbeeld in het armoede- en duurzaamheidsbeleid. Daar kunnen wij absoluut niet mee leven.’

Wel zijn een aantal voorstellen van GroenLinks overgenomen. De gemeenteraad was het er unaniem over eens dat een Rotterdams park of plein naar Nelson Mandela vernoemd moet worden en dat er stappen moeten worden genomen om de groene bewonersinitiatieven langs de Essenburgsingel te verbinden tot een Essenburgpark. Ook stemde de raad in met het voorstel voor een experiment met gereguleerde wietteelt en de opdracht aan het college om de doorstart van het Voorlichtingscentrum Elektrisch Vervoer mogelijk te maken. Daarnaast krijgen fietsers en trams op tien drukke kruispunten binnenkort sneller groen licht en gaat de gemeente een proef doen met GFT-inzameling in een hoogbouwflat. Ook wordt er onderzocht of de gemeente aanvragen voor bewonersinitiatieven sneller kan afwikkelen. Tot slot heeft GroenLinks ervoor gezorgd dat Rotterdammers die hun afvalstoffenheffing niet kunnen betalen en dus een achterstand hebben bij gemeentebelastingen, hun recht op kwijtschelding daardoor niet kwijtraken.

Helaas zijn er ook voorstellen van GroenLinks die niet door de raad zijn overgenomen. Bokhove: ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat dit college de klimaatambities waar we met zijn allen al zolang naar toe werken zomaar klakkeloos laat varen. Die ambities waren er niet voor niets, die zijn keihard nodig om de gezondheid van de Rotterdammers te beschermen.’ Ook de herplantplicht voor het vervangen van bomen is door dit college flink teruggeschroefd, en dat terwijl die de vorige periode juist met steun van D66 en Leefbaar was ingesteld. ‘De ambitie om Rotterdam te vergroenen is dus een wassen neus’, aldus Bokhove. Ook het voorstel om horeca na een incident alleen een strafsluiting op te leggen wanneer er sprake is van verwijtbaarheid, kreeg geen meerderheid.