Ruimte voor streetart in Rotterdam

Vandaag presenteren D66, GroenLinks en NIDA de initiatiefnota Ruimte voor streetart.  In deze nota doen de partijen 14 voorstellen om het maken van streetart te stimuleren, de stad op te fleuren en illegale graffiti tegen te gaan. Zo stellen de indieners onder andere voor om afvalcontainers en electriciteitshuisjes hiervoor beschikbaar te stellen en expositieruimte te faciliteren voor streetart.

'Rotterdam barst van talentvolle kunstenaars,' aldus Judith Bokhove, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam. 'Daar zijn we trots op en die willen we de ruimte bieden om hun stempel op onze stad te zetten.' Rotterdam heeft een grote diversiteit aan kunstenaars die vanuit de hele wereld worden gevraagd om kunstwerken te maken in de openbare ruimte. Terwijl het buitenland om deze kunstenaars zitten te springen krijgen ze in eigen stad bijna geen ruimte.

Vorig jaar diende GroenLinks met steun van NIDA de motie ‘ruimte voor graffiti in Rotterdam’ in. Hiermee wordt geregeld dat elk gebied en op termijn elke wijk een plek krijgt waar legale streetart kan worden gemaakt. Bokhove: “In Crooswijk is de eerste legale graffitimuur en daar zie je prachtige kunstwerken en een afname van overlast. Met voorbeelden als deze geef je meer ruimte aan creativiteit en fleur je de buitenruimte op.”