GroenLinks-PvdA is ook bij deze Europese verkiezingen de grootste partij geworden in Rotterdam. Net als bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 is het grootste deel van de Rotterdammers van mening dat de politiek linksaf moet. Met een uitslag van 27% van de stemmen kan de gemeenschappelijke lijst van GroenLinks-PvdA zich in Brussel gesterkt voelen door de Rotterdammer. 

Opvallend is dat deze linkse overwinning niet overeenkomt met het huidige rechtse Rotterdamse stadsbestuur. Het college, bestaande uit Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk, is duidelijk rechtser en conservatiever dan wat de Rotterdammer zou willen zien. Judith Bokhove, Fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam is heel tevreden: “We kregen veel support tijdens onze campagne en hoopten al op deze grote winst in Rotterdam.  Nu wordt zichtbaar dat Rotterdammers het rechtse, conservatieve Rotterdamse bestuur een onvoldoende geven. Met hun stem op GroenLinks-PvdA kiezen zij voor meer inzet op klimaat en voor een sociaal en humaan beleid.” 

Niet alleen spreekt de Rotterdammer zich uit tegen het lokale bestuur, maar ook tegen de nieuwe landelijke politieke samenstelling. Fractievoorzitter van de Rotterdamse PvdA Co Engberts: “We zijn blij met het vertrouwen dat Rotterdammers hebben in linkse en progressieve politiek. Het radicaal rechtse hoofdlijnenakkoord van de landelijke coalitiepartijen is bij de meeste Rotterdammers slecht gevallen. Het is een fantastisch resultaat met een duidelijke boodschap: Rotterdam wil progressief. Wij zijn er klaar voor!” 

Met de uitslag van 8 zetels is het waarschijnlijk dat er namens GroenLinks-PvdA in ieder geval één Rotterdammer een plek gaat innemen in het Europees Parlement: Kim van Sparrentak.