Duizenden ouders zijn ten onrechte bestempeld als fraudeur. Hun toeslagen werden teruggevorderd waardoor velen hopeloos en buiten hun schuld in de schulden kwamen. Compensatie door het rijk laat op zich wachten. Rotterdam én GroenLinks vinden dat dit niet kan. De gemeente schiet de compensatie van het rijk voor. 

"Huiveringwekkend vond ik het, verhalen van ouders die van de ene dag op de andere hun leven kwijt waren, in veel gevallen dakloos werden, zorg voor de kinderen niet meer konden geven zoals ze zouden willen en bovenal: die aangepraat werd dat het hun eigen schuld was.

In zo’n vergadering wordt veel gepraat over cijfers, processen, regiegroepen en stroomschema’s en dat begrijp ik. Dat is waar de gemeenteraad invloed op kan uitoefenen. Maar waar het ook over zou moeten gaan is de emotie. Het gevoel van mensen dat ze zelf schuldig waren, de radeloosheid als je buiten je schuld dakloos wordt, de onmacht als je in een Kafkaësk proces beschuldigd wordt terwijl je geen middelen hebt om jezelf te verweren.

Zolang de overheid dit soort fouten maakt is armoedebeleid dweilen met de kraan open. Voor mij gold de expertmeeting bijna als een motivational sessie. Dit is waarom ik de politiek in ben gegaan. Als ik ook maar een kiezeltje kan bijdragen om én de kraan dicht te draaien én te dweilen, dan is het niet voor niets geweest."