Door raadslid Mina Morkoç.

Zoals velen wel weten is mijn moeder gevlucht uit Iran. Ik ben er geweest, het is een prachtige plek. Overweldigende geschiedenis, prachtige taal. Ik heb heimwee naar een plek dat alleen bestaat met oogkleppen op en dat doet zeer. De afgelopen weken waren beangstigend, pijnlijk en verdrietig. Nu ik mij zo heb uitgesproken weet ik dat het onmogelijk is om onder het huidige regime terug te kunnen gaan, onmogelijk om mijn familie te zien. Het breekt mijn hart. Maar tegelijkertijd ben ik enorm hoopvol, dit is een gigantische revolutie, de grootste die ik tot nu toe heb gezien. De generatie van mijn moeder is de strijd begonnen, mijn generatie maakt het af. Dit is de enige manier om vrijheid in Iran terug te krijgen.

In Nederland zijn er een aantal demonstraties geweest, en zullen er nog velen volgen. Zo stond ik onder andere op de Dam, op het Malieveld, op het Centraal Station en voor de Markthal. Wij knipten onze haren af bij De Vlecht op de Westersingel. Het was ontzettend fijn om te zien dat zoveel mensen zich willen uitspreken en achter de Iraanse, Koerdische en Afghaanse gemeenschap staan.

Vanuit de gemeenteraad hebben wij ook ons best gedaan om aandacht te vragen voor de misdaden in Iran. Door het stellen van schriftelijke vragen waar wij onder andere het college en de burgemeester vragen zich door middel van stadsdiplomatie zich uit te spreken tegen internationaal onrecht. Ook is ons voorstel aangenomen om Rotterdammers te informeren over de situatie in Iran door middel van een projectie met aanvullende communicatie. Wij wachten nog op zowel antwoorden op onze vragen als de uitwerking van ons voorstel. Ook kleurde de Erasmusbrug een avond groen voor Iran.

Als wereldstad moet Rotterdam klaar staan om zich uit te spreken tegen de schending van mensenrechten en voor het beschermen van de vrijheid van Iraanse, Koerdische en Afghaanse vrouwen. Laat als stad zien dat wij achter hen staan en wij voor hen zullen spreken als zij daar de vrijheid niet voor krijgen.

Zan, Zendegi, Azadi

Jin, Jiyan, Azadi

Vrouw, Leven, Vrijheid.

Liefs,

Mina