Het staat er niet goed voor met de mentale gezondheid van Rotterdamse jongeren. Mede door de coronacrisis hebben meer jongeren last gekregen van depressieve klachten en andere vormen van psychische problemen. Dit gecombineerd met lange wachtrijen bij zowel de gemeentelijke wijkteams als in de geestelijke gezondheidszorg zorgt voor een onhoudbare situatie, jongeren krijgen niet op tijd de hulp die ze nodig hebben. Met ernstige gevolgen van dien.

Vlieger: ‘Jongeren die geestelijk in zwaar weer zitten moeten kunnen rekenen op goede hulpverlening. Daarom is het belangrijk dat de gemeente alles op alles zet om deze jongeren de kans te geven goed voorgelicht te worden over welke hulp er is en ervoor zorgen dat ze deze ook daadwerkelijk krijgen.’

Naast vragen wat de wethouder zelf van plan is om te doen stelt GroenLinks een aantal concrete verbeteringen voor. Zo kunnen jongeren beter geïnformeerd worden over de hulp die ze kunnen krijgen en kan het taboe rondom mentale gezondheid doorbroken worden door het inzetten van een reclamecampagne. Ook stelt Vlieger voor de Rotterdamse jongerenhubs, die tijdens corona zijn geopend om jongeren te helpen, blijven bestaan en worden uitgebreid. De jongerenhubs zorgen ervoor dat jongeren een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen uiten, een plek waar taboes rondom mentale gezondheid doorbroken kunnen worden en waar jongeren en hulpverleners klachten op tijd kunnen signaleren. Het is van levensbelang om zo snel mogelijk in contact te komen met jongeren die kampen met problemen rondom hun mentale gezondheid. GroenLinks dringt erop aan dat zij goed geïnformeerd en snel geholpen worden.