GroenLinks wil een onafhankelijk onderzoek naar het toekomstige natuur- en recreatiegebied tussen Maassluis en Hoek van Holland, dat maar niet van de grond komt. Raadslid Judith Bokhove wil weten waarom het in de afgelopen tien jaar niet is gelukt om het plan uit te voeren. Ook wil zij dat de boeren en bewoners worden gecompenseerd voor eventuele schade door de vertraging.

Het poldergebied ten oosten van Hoek van Holland zou een nieuw natuur- en recreatiegebied worden, met ruimte voor biologische landbouw en landgoederen. Het plan is nooit van de grond gekomen en de kans dat het nog gaat lukken is verder weg dan ooit, omdat het vorige kabinet heeft besloten om de aanleg van nieuwe natuur weg te bezuinigen.

‘Het is heel triest dat het jarenlang niet is gelukt om mooie plannen uit te voeren, zeker als dat nu leidt tot afstel', zegt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Ze heeft wethouder Van Huffelen gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van de lamlendige uitvoering. Het vermoeden bestaat dat grootgrondbezitters in het gebied de natuurplannen niet zagen zitten en liever meer bouwgrond willen. Dat levert meer geld op.

GroenLinks wil naast waarheidsvinding ook recht doen aan de boeren in het gebied, die benadeeld lijken te zijn door het mislukken van het plan. Het beste voorbeeld is een biologische boer die een rol zou krijgen als beheerder in het agrarische natuurgebied, maar in plaats daarvan zijn pachtcontract kwijt is en ‘dakloos’ in een boerenschuur woont. ‘Er is veel persoonlijk leed’, zegt Bokhove. ‘Zoals het er nu naar uitziet hebben we aan het einde van het verhaal geen agrarische natuur, maar een volgebouwde polder. Wat ons betreft moet de onderste steen boven, zodat we kunnen leren voor de toekomst en recht kunnen doen aan de slachtoffers van deze gestagneerde gebiedsontwikkeling.’