Slavernij is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam.  Het is onderdeel van de geschiedenis van onze stad: de daders waren voorouders van Rotterdammers. De kleinkinderen van tot slaafgemaakten zijn onze stadsgenoten. Voor hen is er wel degelijk het besef dat slavernij groot leed met zich meebracht.

Onderzoek slavernijverleden
Om gehoor te geven aan de roep om meer erkenning heeft het stadsbestuur het koloniale -en slavernijverleden grondig onderzocht. Er zijn stadsgesprekken gevoerd met ruim 200 Rotterdammers, wetenschappers en experts. Hier kwam uit naar voren dat er een grote behoefte is aan erkenning van de gezamenlijke geschiedenis en meer educatie over het verleden. Ook wil men excuses voor de rol die eerdere stadsbesturen hebben gehad in het kolonialisme en slavenhandel. De gesprekken zijn samen verwerkt in een stadsprogramma voor 2022.

Tijdens de vergadering van de commissie zijn de bovenstaande behoeftes uit de gesprekken opnieuw besproken met de wethouder. Toen is het volgende beloofd:

Betrokkenheid
Rotterdamse bedrijven worden voortaan betrokken bij de stadsgesprekken over het slavernijverleden. Zij helpen ook mee met het vormgeven van de (mogelijke) vorm van excuses.

Wijzigen achternamen
Er is contact met de gemeente Utrecht en de Rijksoverheid. Zij doen onderzoek of de regels kunnen worden aangepast, zodat mensen met een achternaam uit het slavernijverleden deze kunnen veranderen. Deze kennis wordt gebruikt voor het vormgeven van het Rotterdamse standpunt daarover.

Uitleg straatnamen
De wethouder heeft beloofd dat er bij koloniale straatnemen een QR-code wordt geplaatst. Wie de code scant krijgt informatie te zien over de persoon waar de straat naar is vernoemd. Zo kunnen Rotterdammers meer inzicht krijgen in het verleden van de persoon waar de straat naar is vernoemd, ook als dit een pijnlijke historie is.

GroenLinks is blij met deze stappen. Erkenning van het koloniale verleden is erg belangrijk. Met elkaar moeten we continu op zoek blijven naar nieuwe manieren om ons gezamenlijke verleden te erkennen. Of er excuses gemaakt moeten worden is wat ons betreft dan ook geen vraag maar een feit.

Het maken van excuses draait wat ons betreft om meer dan alleen woorden,  het moet ook gepaard gaan met daden. Wat ons betreft zijn de volgende punten daarbij van belang:

  • Erkennen van het leed dat slavenhandel met zich mee heeft gebracht. En erkenning van het feit dat dit nog steeds doorwerkt in onze huidige maatschappij.
  • Verspreiding van de kennis over de rol die Rotterdam als stad, als gemeenschap, heeft gespeeld bij de slavernij.
  • Voorzetten van de dialoog en de stadsgesprekken over de rol van slavernij.