De Kuip is een van de gebouwen met een grote uitstraling voor heel Rotterdam-Zuid. Nu er plannen zijn voor nieuw- of verbouw is het niet meer dan logisch dat het gebied er omheen een kwaliteitsimpuls krijgt.

Er zijn vier punten die wij hanteren om de plannen te beoordelen. Deze punten zijn:
•    Mobiliteit
•    Behoud van ecologische waarden
•    Inspraak en participatie
•    Bestemming oude Kuip (in geval van nieuwbouw)

Mobiliteit
In de Kuip worden nu al evenementen georganiseerd waar veel publiek komt. Dat zal in een nieuw of verbouwd stadion alleen maar toenemen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de aan- en afvoer van de toeschouwers. Omwonenden ondervinden nu bij thuiswedstrijden en evenementen parkeeroverlast en opstoppingen op de wegen. Met een nieuw stadion zal dat minder moeten worden, niet meer. Openbaar vervoer moet een belangrijke factor zijn bij het ontwerp van het stadion. Gebruik van het spoor is daarbij voor de hand liggend.

Behoud van ecologische waarden
In de omgeving zijn twee natuurgebieden, het Eiland Brienenoord en Park de Twee Heuvels. Hoewel op het eiland zelf geen bouwplannen zijn vinden wij dat de aanwezigheid van een groot stadion geen invloed mag hebben op de rust en de natuur op het eiland. Park de Twee Heuvels is een verscholen pareltje in IJsselmonde. Het is een van de twee Rotterdamse parken in Engelse landschapsstijl. Ingrepen daar moeten de aanwezige kwaliteiten versterken en met de nodige behoedzaamheid worden uitgevoerd. Wij vinden dat er in het park niet gebouwd mag worden. Nieuwe woningen kunnen veel beter op het huidige bedrijventerrein lang de Olympiaweg worden gerealiseerd.

Inspraak van bewoners en betrokkenen
Bewoners, gebruikers van het park en betrokkenen moeten vanaf het begin gehoord worden en serieus worden genomen. Wij vinden het belangrijk dat ook ‘groene’ organisaties als de Bomenridders, het Milieucentrum en IVN in een vroeg stadium aan tafel zitten en hun geluid kunnen laten horen.

Bestemming oude Kuip (in geval van nieuwbouw)
Als Feyenoord kiest voor een nieuwbouwvariant, zal Feyenoord de gemeente moeten overtuigen dat er een goed en financieel haalbaar plan is voor herbestemming van de huidige Kuip.