Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat er een volwaardige verkiezing wordt georganiseerd over het plan om 20.000 betaalbare huurwoningen te schrappen. Een motie van GroenLinks en SP om op 30 november voor het referendum alle stembureaus open te stellen in plaats van te stemmen via DigiD, kreeg ruime steun.

Verschillende deskundigen hadden hun zorgen geuit over het voorstel van burgemeester Aboutaleb om digitaal te stemmen over het referendum. Dat zou te fraudegevoelig zijn. Ook kan het stemgeheim daarmee niet worden gegarandeerd.

GroenLinks maakte zich ook zorgen over de toegankelijkheid. Volgens raadslid Arno Bonte heeft ruim 30 procent van de Rotterdammers geen DigiD. 'Het zijn bovendien vooral mensen in de lage inkomensgroepen die niet over een DigiD beschikken. En juist zij wonen in de huizen waar dit referendum over gaat'.

Het woonreferendum is het tweede lokale referendum in de geschiedenis van Rotterdam, na het referendum over de vorming van een stadsprovincie in 1995. In een paar maanden tijd haalden vrijwilligers van het actiecomité woonreferendum meer dan 12.000 handtekeningen op, waarmee het referendum is mogelijk gemaakt.