Eind 2017 begon ik toen nog ter ondersteuning van Judith Bokhove en Arno Bonte in de oppositie. Niet lang daarna werden zij wethouders en kregen we een nieuwe fractie met Astrid Kockelkoren, Lies Roest, Jeroen Postma, Jimmy Smet en Stephan Leewis. Vier jaar lang hebben we keihard gewerkt en ik ben trots op alle resultaten die zijn geboekt: door de raadsleden en ook door de wethouders. Het was heel eervol om daar als medewerker samen met David Kuiper, Iris de Jong en Maritte Joseph een steentje aan kunnen bijdragen.

Armoedebestrijding als prioriteit; in onze stad zó hard nodig. Taallessen die intrinsieke motivatie aanboren in plaats van dwang van bovenaf. Eindelijk een begin met de energietransitie en een klimaatakkoord als een van de eerste steden in Nederland. Veel vergroening en meer fietspaden erbij; geen overbodige luxe is onze stenige stad. De aanpak van racisme serieus nemen, al is het daarmee niet gelijk opgelost, een andere benadering was hard nodig.

Persoonlijk ben ik trots op twee initiatiefvoorstellen die ik heb meegeschreven. Over toegankelijkheid samen met raadslid Astrid en gebiedscommissielid Bülent Ünlü. Daarvoor hebben we heel belangenverenigingen en ervaringsdeskundigen gesproken. Ons plan heeft echt iets in beweging gezet en dat was hard nodig. Want op papier lijkt Rotterdam supertoegankelijk te zijn, in praktijk lopen mensen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegen veel drempels aan. Het tweede initiatiefvoorstel was wederom met Astrid maar ook met raadslid Jeroen en mijn collega David. Met dit voorstel werd de sluiting van Rotterdam Airport een serieus gespreksonderwerp én een van de centrale thema’s in de campagne.

Wat ga ik de fractie van GroenLinks Rotterdam ontzettend missen: de dynamiek en de hectiek, de betrokkenheid en inzet van iedereen, het contact met bewoners en organisaties in de stad, zelfs de raadsvergaderingen tot in de kleine uurtjes met na afloop stoom afblazen op de fractiekamer met bier, veel vieze chips en chocolade. (Geen zorgen: er was ook fruit.) Uiteraard blijf ik betrokken lid van GroenLinks en in het bijzonder de Rotterdamse afdeling. Het was heel verrijkend om mee te hebben geschreven aan het verkiezingsprogramma, wellicht heb ik daar over vier jaar weer zin in! Voor sluit ik aan bij de functioneringscommissie en zal ik me op andere manieren blijven inzetten om GroenLinks Rotterdam laagdrempeliger, toegankelijker en diverser te maken.

Rest mij nog de nieuwe fractie met Marvin Biljoen, Mina Morkoç en Larissa Vlieger erbij, de nieuwe medewerkers en alle nieuwe wijkraadsleden heel veel succes te wensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie het GroenLinks-geluid luid en duidelijk gaan laten horen in Rotterdam!