GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove gaat scheiden. Dat heeft ze vandaag op het bordes van het Rotterdamse stadhuis bekendgemaakt. Gekleed in een witte trouwjurk riep ze net getrouwde paartjes en voorbijgangers op haar voorbeeld te volgen.

Met de actie wil Bokhove aandacht vragen voor de hoge afvalstoffenheffing in Rotterdam. Door afval te scheiden kan die volgens Bokhove per huishouden meer dan 150 euro per jaar omlaag. Nu heeft Rotterdam met 372,50 euro de hoogste afvalstoffenheffing van Nederland.
 
Bokhove wil dat Rotterdam afval gescheiden gaat inzamelen. 'Het meeste afval, zoals plastic, hout en textiel kan opnieuw als grondstof worden gebruikt. In plaats van het in een dure verbrandingsoven te gooien kunnen we er geld mee verdienen. En het is nog goed voor het milieu ook.'
 
GroenLinks wil mensen die veel afval scheiden belonen, door de afvalstoffenheffing af te gaan rekenen per vuilniszak. Hoe meer afval mensen scheiden en hoe minder restafval er in de vuilcontainer beland, hoe minder afvalstoffenheffing mensen betalen. Bokhove schat dat met dat systeem de Rotterdamse afvalstoffenheffing in de toekomst gemiddeld onder de 220 euro per huishouden uit kan komen.