De afvalstoffenheffing in Rotterdam gaat mogelijk op de schop. De meerderheid van de gemeenteraad steunt het voorstel van GroenLinks, D66 en de VVD om bewoners per hoeveelheid afval te laten betalen.

Wethouder Alexandra van Huffelen gaat eerst nog onderzoeken welk systeem het beste kan zorgen voor afvalreductie in combinatie met zo laag mogelijke tarieven voor de inwoners. ‘Degene die meer afval inlevert moet in het nieuwe systeem meer betalen, maar voor veel mensen zullen de kosten voor afvalverwijdering juist omlaag gaan’, zegt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove.

Verder werd tijdens de behandeling van de begroting een voorstel van GroenLinks en CDA aangenomen voor de komst van hondenspeeltuinen op braakliggende terreinen. Rotterdam heeft nu één omheinde speeltuin, met toezicht door vrijwilligers en koffie voor de baasjes. Dit initiatief is echter tijdelijk. Door het aangenomen voorstel komen lapjes grond beschikbaar tegen een symbolisch bedrag, zodat op meer plekken in Rotterdam honden vrijelijk kunnen ravotten.

De gemeenteraad besloot ook ruim baan te geven voor terugkeer van de Dance Parade in het centrum van Rotterdam. Meer dan tienduizend Rotterdammers tekenende onlangs een petitie voor terugkeer van het dansevenement. Het voorstel van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam werd nipt aangenomen.