Een ruime meerderheid van de Nederlanders (64%) vindt dit een goed idee. Het draagvlak voor rookvrije terrassen is erg groot en is sinds 2018 ook flink gegroeid, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.  

Om het gesprek over het toewerken naar rookvrije terrassen in de Rotterdamse raad te starten, heeft GroenLinks samen met het CDA een initiatiefnotitie hierover. Ons burgerraadslid Sigrid Oosterwegel heeft gekeken hoe belangrijk het is om hier werk van te maken en welke mogelijkheden er zijn om rookvrije terrassen te bewerkstelligen. 

Er zijn al mooie voorbeelden van horecaondernemers die zelf de stap hebben gezet naar een rookvrij terras. Met dit voorstel schetsen wij een duidelijke route naar rookvrije terrassen in de hele stad. Hierbij wordt ook het gesprek gevoerd met horecaondernemers om zorgen weg te nemen, te horen wat zij nodig hebben om de invoering goed te laten verlopen en bijvoorbeeld een ‘rookvrijpakket’ aan te bieden. Wat GroenLinks betreft is een rookvrij terras namelijk ook een gastvrij terras.  

Het stadsbestuur gaat ons voorstel nu eerst beoordelen. Wanneer zij hun reactie klaar hebben, zal het voorstel worden besproken in de gemeenteraad.