De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil dat wethouder Adriaan Visser (D66) een streep zet door het contract dat hij gesloten heeft met energieproducent E.on voor de inkoop van kolenstroom voor de gemeente. GroenLinks-raadslid Arno Bonte is verbijsterd dat de gemeente groene stroom inruilt voor grijze stroom. “Alsof er in Parijs nooit een klimaatakkoord is gesloten.”

E.on heeft twee kolencentrales staan in Rotterdam. “De uitstoot van die centrales is viezer dan een miljoen dieselauto’s bij elkaar”, zegt Bonte. “De verbranding van kolen is niet alleen één van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, maar zorgt in Rotterdam ook voor veel gezondheidsschade.”

GroenLinks wil dat de gemeente zich samen met staatssecretaris Sharon Dijksma inspant om de kolencentrales in Rotterdam zo snel mogelijk te sluiten. Met het energiecontract met E.on doet wethouder Visser volgens Bonte het tegenovergestelde. “In plaats van vervuiler E.on zo snel mogelijk de stad uit te jagen wordt de gemeente nu de grootste sponsor van de kolenstroom van dat bedrijf.”