Judith Bokhove

GroenLinks wil baanzekerheid voor culturele sector

GroenLinks vraagt opheldering van de wethouder over de hoeveelheid flexbanen of onbetaalde banen in de Rotterdamse cultuursector. Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor onze stad.

Uit onderzoek blijkt dat in bijna de helft van alle vacatures in de cultuursector gratis personeel wordt gezocht. Het vacatureaanbod bestaat landelijk voor 44 procent uit onbetaalde functies als vrijwilligers en stagiairs.

Festivals draaien op vrijwilligers maar ook bij (kleine) musea en verschillende podia nemen vrijwilligers een groot deel van de gewerkte uren voor hun rekening. Bij grotere musea vormen stagiairs een groot deel van het personeelsbestand.

De bezuinigingen op de sector zijn hiervoor waarschijnlijk een verklaring. GroenLinks wil van de wethouder weten wat de situatie is in Rotterdam en doet een oproep om aan te sluiten bij de Fair Practice Code van Kunsten92.

Fractievoorzitter Judith Bokhove: ‘Het is natuurlijk geweldig als mensen zich vrijwillig willen inzetten voor de culturele sector. Maar het moet niet zo zijn dat stagiairs of vrijwilligers werk doen waarvoor eigenlijk betaald zou moeten worden. Daarvoor gaat de kunst- en cultuursector GroenLinks te veel aan het hart. Ook hier zou baanzekerheid gegarandeerd moeten worden.’